Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Postavljali lažne oglase, pa “uzeli” oko 60.000 maraka

internet cyber prevara haker
Ilustracija: Unsplash

Prevarili su 14 lica koja su im plaćali kaparu ili troškove prevoza

Policija u Grubišnom Polju u Hrvatskoj uhapsila je 19-godišnjaka i 28-godišnjakinju zbog prevare sa lažnim oglasima za traktore i vozila na internetu. Kako se navodi, oni su prevarili 14 osoba za više od 30.000 eura (skoro 60.000 maraka).

Krivičnim istraživanjem nad 19-godišnjakom i 28-godišnjakinjom otkriveno je da su u periodu od marta do 30. maja ove godine oglašavali nepostojeće traktore i automobile na prodaju putem online platforme i društvene mreže.

Obmanuli su kupce iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije tako što su sa njima sklapali kupoprodajne ugovore nezakonito koristeći lične podatke drugih ljudi. Na ovaj način su prevarili 14 lica koja su im plaćali kaparu ili troškove prevoza, prenosi “Fenix-Magazin”.

Osumnjičeni su uhapšeni, a protiv njih će biti podnesena krivična prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Policija još jednom upozorava građane da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, jer se često pojavljuju lažni oglasi sa ciljem obmanjivanja kupaca. Preporučuju se dodatne provjere i izbjegavanje sumnjivo povoljnih ponuda.