Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postignut dogovor o rješavanju političke krize u Libiji

libija dogovor

Predstavnici dvije libijske vlade, one u Tobruku i one sa sjedištem u Tripoliju, danas su postigli dogovor o saradnji na prevazilaženju duboke političke krize u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacije su u Tripoliju vodile tajne pregovore, a čelnici dvije strane Ibrahim Fethi Amish i Avad Muhammed Abdussadik su potpisali nacrt sporazuma, koji treba da odobre oba parlamenta, u Tobruku i Tripoliju.

Dogovoreno je da se formira desetočlani komitet, po pet zastupnika obje stranek, koji će pokrenuti postupak formiranja tranzicijske vlade nacionalnog jedinstva.

U skladu s libijskim ustavom će u naredne dvije godine biti organizirani parlamentarni izbori, a desetočlana komisija će raditi i na izradi nacrta ustavnih reformi.

“Ovo je neponovljiva historijska prilika. Pozivamo sve političke stranke i druge institucije i organizacije da podrže proces rješavanja krize i konsolidacije političke stabilnosti Libije”, izjavio je čelnik parlamenta iz Tripolija Abdussadik.

Libija je od februarske revolucije 2011. godine poprište političke krize. Penzionisani general libijske vojske Halife Haftar je prošle godine pokušao izvršiti državni udar, ali ga je spriječila vlast sa sjedištem u Tripoliju.