Globus

G20 u Osaki

Postignut sporazum o klimi, ali bez SAD-a

29/06/2019

"Usvojen je tekst o klimi", doznaje se iz okruženja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prije završne sjednice i zatvaranja skupa G20

Zemlje članice grupe G20, u kojoj su najrazvijenije zemlje svijeta, postigle su u subotu u Osaki sporazum o klimi, no u njemu, kao i na prethodna dva samita, ne sudjeluju Sjedinjene Američke Države, objavile su francuski i njemački predstavnici na samitu.

“Usvojen je tekst o klimi”, doznaje se iz okruženja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prije završne sjednice i zatvaranja skupa G20, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ovaj sporazum, u formatu 19+1, reafirmira potporu 19 zemalja, uključujući Kinu, Francusku i Njemačku, velikom sporazumu protiv klimatskih promjena, potpisanom 2015. u Parizu, iz kojeg su se Sjedinjene Američke Države povukle 2017. godine.

Sporazum na samitu u Osaki je postignut u subotu ujutro nakon dugih pregovora koje je otežavala namjera SAD-a da blokira deklaraciju na isti način kako je to učinio i kad su bile u pitanju deklaracije G20 iz Hamburga 2017. i Buenos Airesa 2018. godine, objavilo je francusko predsjedništvo.

Posljednjih dana spominjala se mogućnost da neke od velikih zemalja razmatraju moguće povlačenje iz sporazuma približavajući se američkim pozicijama, no francusko predsjedništvo objavilo je da je svih 19 zemalja “potvrdilo svoju potporu sporazumu iz Pariza”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu kako se grupa G20 u Osaki vezano uz klimu složila oko teksta vrlo sličnog onom godinu dana ranije, nakon posebno teških pregovora.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.