Postignut sporazum o prekidu vatre i evakuaciji iz Halepa

halep

U utorak poslije podne je postignut sporazum opozicije i Vlade o prekidu vatre i evakuaciji iz Halepa, nakon izvještaja o masovnom stradanju civila u ovom sirijskom gradu.

Član pregovaračkog tima sirijske opozicije za Al Jazeeru je potvrdio da je postignut sporazum s ruskom stranom o prekidu vatre u Halepu.

Dogovor predviđa da civili i borci opozicije budu evakuirani u područja na sjeveru i zapadu pokrajine Halep.

Dogovor o evakuaciji civila i opozicionih boraca iz istočnog Halepa potvrdio je za AFP pobunjenički dužnosnik, a potvrdila službena Moskva.

“Postignut je dogovor o evakuaciji stanovnika Halepa, civila i boraca s lakim naoružanjem iz opkoljenih četvrti istočnog Halepa”, kazao je Yasser al-Youssef iz pobunjeničke grupe Nuredin al-Zinki.

Dodao je kako dogovor “podržavaju Rusija i Turska” i da će se provesti “unutar nekoliko sati”, što je potvrdio i ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima Vitalij Ćurkin.

“Posljednja informacija koju sam dobio je da je tamo postignut dogovor i da će borci napustiti grad”, rekao je Čurkin.

Ranije su Ujedinjeni narodi saopćili da su snage lojalne sirijskoj Vladi pogubile najmanje 82 civila u Halepu.

Vladine snage izvršile masovne egzekucije

Izvori sa terena su za Al Jazeeru potvrdili da su Vladine snage izvršile masovne egzekucije.

Te snage napreduju ka posljednjim uporištima opozicije na jugoistoku grada.

Rusko Ministarstvo odbrane navodi da opozicioni borci sada kontroliraju svega tri kvadratna kilometra u tom gradu.

Dodaju da je 375 boraca opozicije predalo oružje.

Tvrde da je više od 7.000 civila napustilo zaraćena područja u posljednja 24 sata.

Opozicija navodi da je na preostalom području ostalo još oko 100.000 civila.

UNICEF je objavio, pozivajući se na medicinske izvore iz Halepa, kako je više od 100 djece zatrpano u jednoj zgradi srušenoj nakon udara.
Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i savezničke milicije napreduju ka posljednjim uporištima opozicije na jugoistoku Halepa.

Medicinski izvori navode da su cijele porodice zatrpane pod ruševinama te da ih spasilačke ekipe ne uspijevaju izvući.

“Humanitarna situacija je krajnje kritična. Ljudi su doslovno natrpani jedni na druge u kućama. Granatiranje i borbe su najveća opasnost za civile. Naš glavni zahtjev je prekid vatre i poštivanje prava na život. Poslije toga se može pričati o bilo čemu drugom”, rekao je ljekar Salim Abu Nasr.

Tursko-ruski razgovori

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javila je sa tursko-sirijske granice kako je prioritet spasiti desetke hiljada osoba zarobljenih u četvrtima pod opsadom i odlučiti o sudbini pobunjeničkih boraca koji se nalaze u njima.

“Turska je saopćila da će sutra [srijeda] održati razgovore s ruskim zvaničnicima. Na dnevnom redu je Halep – pitanja prekida vatre i evakuacije, ali turski ministar vanjskih poslova kaže da ne očekuje mnogo, da je ovo normalan sastanak, dio uobičajenog dijaloga s prijateljima i različitim akterima”, javlja Khodr.

Prije desetak dana u Ankari su održani tajni pregovori između turskih i ruskih zvaničnika, koji su razgovarali o Halepu.

Ofanziva je već bila u toku, pobunjenici su izgubili nešto teritorije, ali nisu bili zarobljeni kao danas.

“Prema onome što smo saznali iz opozicionih izvora, postignut je određeni napredak, a onda su se uključile Sjedinjene Američke Države. Opozicioni izvori, visokorangirane ličnosti koje su bile uključene u pregovore, rekli su mi da su bili bijesni zbog toga što je SAD odlučio premjestiti ih u Ženevu. Washington je smatrao da je izostavljen iz pregovora, pa ih je premjestio. Sada su u Ženevi ruski i američki pregovarači, ali su pregovori došli do mrtve tačke. I jedni i drugi govore da je došlo do zastoja. Ipak, postoji tračak nade da bi Turska i Rusija mogle postići određeni sporazum, barem evakuirati civile i razgovarati o sudbini boraca, jer opozicioni izvori kažu kako Rusija trenutno zahtijeva da se pobunjenici predaju i tvrdi da se tek nakon toga može govoriti o prekidu vatre i evakuacijama”, javlja Khodr.