Potkomitet za Evropu Kongresa SAD razmatrao rezoluciju o BiH

sad-kongres

Nakon što je u kongresnu proceduru upućena rezolucija kojom Sjedinjene Američke Države traže uspostavljanje specijalnog predstavnika za Balkan, koji bi ocijenio provedbu Dejtona i njegove učinke, o ovom se dokumentu početkom sedmice raspravljano u Potkomitetu za evropska pitanja Kongresa SAD, piše danas “Dnevni avaz”.

Time je nastavljena procedura za usvajanje ovog dokumenta, nakon što je predložen krajem prošle godine.

Povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja rata, Kongresu je predložena rezolucija u kojoj se od predsjednika Baracka Obame traži imenovanje specijalnog predstavnika za Balkan, čiji bi zadatak bio da ocijeni provedbu Dejtona i njegove učinke. Prema rezoluciji, traži se da predstavnik bude imenovan na jednu godinu i dostavi izvještaj najvišim američkim vlastima, dok se u rezoluciji daje snažna podrška napretku BiH ka EU i pozdravlja politička stabilizacija.

Predlagač ovog dokumenta je republikanska članica Kongresa Janice Hahn.

U predloženom dokumentu pohvaljuju se dosadašnji napori SAD u jačanju civilnog društva u BiH, kao i uska saradnja sa EU o provedbi procesa euroatlantskih integracija naše države.

Da su američke vlasti zaista zainteresirane za političku stabilnost BiH, govori i informacija “Avaza” da bi naljeto u zvaničnu posjetu BiH trebala doći pomoćnica državnog sekretara SAD Johna Kerryja za Evropu i Euroaziju Victorija Nuland, a u kuloarima se govori i o mogućem Kerryjevom dolasku.