Globus

od 1. septembra

Potomci žrtava nacističkog režima lakše će dobijati državljanstvo Austrije

02/09/2020

Do sada su olakšice postojale samo za one koji su Austriju napustili do 9. maja 1945. godine, što je produženo do 15. maja 1955. godine

Nacionalno vijeće Austrijskog parlamenta je jednoglasno odlučilo da se potomcima žrtava nacističkog režima olakša sticanje austrijskog državljanstva. Odluka je stupila na snagu 1. septembra amandmanom na Zakon o državljanstvu.

Potomci žrtava nacističkog režima će steći austrijsko državljanstvo bez odricanja drugog državljanstva, a za to im neće biti potrebna ni potvrda o prebivalištu u Austriji.

Do sada su olakšice postojale samo za one koji su Austriju napustili do 9. maja 1945. godine, što je produženo do 15. maja 1955. godine.

– Pokrajina Beč je svjesna svoje historijske odgovornosti i već godinama pokreće inicijative da protjerane žrtve nacističkog režima i njihove potomke ponovo poveže sa gradom. Amandman na Zakon o državljanstvu nije samo simboličan gest nego i način da se prema ljudima koji su protjerani u vrijeme nacional-socijalizma odnosimo sa poštovanjem. Na taj način će se ljudima iz čitavog svijeta omogućiti povratak u domovinu koja im je nasilno oduzeta – izjavio je gradonačelnik austrijske prijestolnice i predsjednik pokrajine Beč Michael Ludwig.

Predsjednik Izraelskog religijskog društva u Austriji i Izraelske kulturne zajednice u Beču, Oskar Deutsch smatra da taj zakon nije poklon, već formalno ispravljanje nepravde i restitucija državljanstva.

– Ovim zakonom Nacionalno vijeće je učinilo veliki korak u procesu suočavanja Austrije sa svojim učešćem u zlodjelima nacional-socijalista – istakao je.

Pokrajina Beč se već od početka godine priprema za provedbu ove odluke. Bečki odjel za državljanstvo i imigraciju (MA 35) osnovao je novi sektor i sa uposlenicima, historičarima i pravnicima proveo višemjesečnu obuku, saopćeno je Eurocomm-PR Sarajevo.

Zainteresovani za sticanje austrijskog državljanstva sve dodatne informacije mogu pronaći na ovom LINKU.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.