Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Crnom moru

Potonuo brod: Spašeno pet od 13 članova posade, dvoje poginulih

brod rusija (1)

Dodao je da su akcije spašavanja otežane zbog veoma loših vremenskih uslova na Crnom moru

Izvučena su tijela dva člana posade teretnog broda koji je potonuo u vodama Crnog mora, javlja Anadolu Agency (AA).

Akcije spašavanja su uprkos lošim vremenskim uslovima nastavljene uz prisustvo pripadnika turskih pomorskih snaga.

Guverner turskog grada Bartin Sinan Guner je ranije izjavio da je teretni brod koji je plovio pod ruskom zastavom potonuo u blizini lokacije Inkumu.

Guner je u izjavi za novinare kazao da je bilo teško doći do tačnih informacija o potonulom brodu, jer nije imao nikakve veze sa lukom u turskom gradu Bartin, odakle je saopćeno da je došlo do potonuća.

On je napomenuo da su zvaničnici iz Ankare potvrdili da brod nije plovio pod ruskom zastavom već pod zastavom Republike Palau.

Guner je kazao da se brod pod imenom “Arvin“ kretao iz Gruzije ka Bugarskoj, te da je zbog loših vremenskih uslova prišao luci u Bartinu, imao je 13 članova posade.

“Do sada je spašeno pet od ukupno 13 članova posade. Spasilačke ekipe su prebacile na čamac tijela dva člana posade koji su izgubili život u potonuću broda. Pokušavamo doći do dva člana posade koji na čamcu čekaju da im se pomogne“, istakao je Guner.

Napomenuo je da su svi članovi posade državljani Ukrajine, a ne Rusije, kako je prethodno saopćeno.

Dodao je da su akcije spašavanja otežane zbog veoma loših vremenskih uslova na Crnom moru.

Guner je ranije izjavio da je zatražena pomoć i od drugih civilnih brodova, a da se članovi posade nalaze na tri čamca za spašanje.

“Vremenski uslovi su loši te sprečavaju ekipe za spašavanje, ali ćemo se potruditi da izvučemo brod bilo da je riječ o većem ili privatnom brodu“, rekao je Guner.