nakon protesta

Potpuni raspad sistema u Bijeloj kući: Donalda i Melaniju napuštaju vodeći savjetnici

Stephanie Grisham podnijela je ostavku kao šefica osoblja prve dame nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trumpa nasilno okupirale američki Capitol, u naporu da blokiraju Kongres da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora

Dvoje vodećih savjetnika prve dame Sjedinjenih Država Melanije Trump podnijelo je ostavke u srijedu nakon nasilja na Capitol Hillu, i još vodećih zvaničnika Bijele kuće razmatra podnošenje ostavki, među kojima i savjetnik za nacionlnu sigurnost Robert O’Brien i njegov zamjenik, Matthew Pottinger, saopćili su izvori bliski toj temi.

Stephanie Grisham podnijela je ostavku kao šefica osoblja prve dame nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trumpa nasilno okupirale američki Capitol, u naporu da blokiraju Kongres da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora.

– Bila mi je čast služiti našoj zemlji u Bijeloj kući. Veoma sam ponosna što sam bila dio misije gospođe Trump da pomogne djeci širom svijeta, i ponosna sam na brojna postignuća ove administracije – navodi Grisham u izjavi za javnost.

Grisham, koja je obavljala dužnost glasnogovornice Bijele kuće prije nego što je postala šefica osoblja prvoj dami, nije navela da li je njena ostavka reakcija na nasilje u američkoj prijestonici, ali je izvor upoznat s njenom odlukom kazao da je nasilje u Washingtonu bilo posljednja kap koja je prelila čašu za nju.

Sekretarka za društvena pitanja u Bijeloj kući, Rickie Niceta, također je podnijela ostavku, kao i zamjenica portparola Bijele kuće, Sarah Matthews, saopćila su dva izvora za Reuters.

Rickie Niceta i Stephanie Grisham

O’Brien također razmatra podnošenje ostavke, kao i Pottinger, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je bio ključni glas u politici prema Kini američke administracije, saopćili su izvori.

– Upravo sam razgovarao s potpredsjednikom Penceom. Ponosan sam što sam mu služio – navodi O’Brien su izjavi za javnost.

Također su se pojavile glasine u Bijeloj kući da bi i zamjenik šefa osoblja Chris Liddell mogao podnijeti ostavku.

Bijela kuća odbila je komentirati te navode, prenosi Reuters.

Biden će biti inauguriran 20. januara.