Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potraga za “Morskim talasom” širom Jadrana, skupocjeni gliser zaplijenjen

Screenshot_1

Crnogorska pomorska policija pokušava da utvrdi ko je i šta švercovao gliserom vrijednim oko 300.000 eura, koji je zaplijenjen u akvatorijumu kod Bigova, opština Tivat.

Inspektori pretpostavljaju da su brzi gliser dužine 10 metara koristili italijanski šverceri da sa njim preko Jadrana prebace, najvjerovatnije, drogu ili ljude, pišu podgoričke “Vijesti”.

Napušteno plovilo “Morski talas” Pomorska policija zaplijenila je 2. februara.

List navodi da je policija duže pratila taj gliser, a navodno su utvrdili i njegovo kretanje prije nego ga je vlasnik ostavio na nesigurnom vezu u Bigovu.

Inspektor bezbjednosti Pomorske plovidbe Željko Lompar rekao je da je gliser po njegovom nalogu izmješten na sigurnije mjesto, jer je postojala mogućnost da se razbije o stijene.

“Na njemu su bila tri pojasa za spašavanje za djecu, dve kacige, torba puna hrane, desetak baksi vode i sokova. Gliser je imao dva puna tanka i dva po pola. Po svemu zatečenom, reklo bi se da je akcija sa njim tek trebala da se izvede”, rekao je on.

Lompar je naveo da je riječ o najmodernijem super brzom tipu glisera, plastičnom sa gumenim bokovima.

Prema nezvaničnim saznanjima lista, preko radarskog trakinga Uprave pomorske sigurnosti rekonstruisana je ruta njegovog kretanja od Italije, do Albanije i konačno u crnogorske vode, prije nego što su ga napuštenog pronašli u rejonu Bigova.

Kretanje tog plovila noć prije nego što su ga našli u Crnoj Gori pratila je i italijanska policija.

List navodi da je ovaj tip gliser izuzetno brzo plovilo koje postiže brzine od preko 60 čvorova (oko 120 kilometara na čas) i koje je idealno za operacije šverca droge, naoružanja…