Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potres jačine 7,5 stepeni pogodio južnu Aziju, broj mrtvih neprestano raste (VIDEO)

aa_picture_20151026_6627660_web

Pakistan je proglasio vanredno stanje nakon što je najmanje 105 osoba poginulo u zemljotresu magnitude 7,5 stepeni koji je danas pogodio dijelove južne Azije  čiji epicentar je registrovan oko 45 kilometara južno od Jarma u Afganistanu, nedaleko od granice sa Pakistanom.

Zemljotres se osjetio u glavnom afganistanskom gradu Kabulu gdje su privremeno prekinute telefonske veze i komunikacija. Prema tvrdnjama stanovništva, zemljotres je trajao više od minute.

aa_picture_20151026_6628260_web

Iz afganistanskog Ministarstva zdravstva saopćeno je kako su medicinski timovi raspoređeni na područjima koja su najviše pogođena zemljotresom te kako su sve bolnice u stanju pripravnosti. Zvaničnici zemlje, u međuvremenu, sazvali su hitan sastanak u Kabulu koji je u toku.

Nezvanično, u Kabulu su brojni infrastrukturni objekti pretrpili ozbiljna oštećenja. Pretpostavlja se kako je riječ o najjačem zemljotresu koji je pogodio Afganistan u posljednjih nekoliko decenija.

Snažno podrhtavanje tla osjetilo se i u susjednom Pakistanu gdje su građani napustili domove u strahu od rušenja.

aa_picture_20151026_6628258_web

Širom Pakistana su pokrenute akcije spašavanja jer se strahuje da je veliki broj građana ostao zarobljen u ruševinama nakon potresa. Službe za praćenje zemljotresa tvrde kako je potrebno pripremiti se za još jedan slabiji zemljotres koji se uobičajeno javlja nekoliko sati nakon prvog.

Nekoliko važnijih cesta u zemlji, naročito u planinskim oblastima, blokirano je zbog pokretanja klizišta. Vlada je uputila medicinske timove u najugroženije dijelove zemlje kako bi pomogli stanovništvu.

Stanovništvo je nedavni potres nazvalo najvećim potresom u modernoj historiji zemlje. Zemljotres je i u Pakistanu oštetio telekomunikacijske mreže što će vjerovatno omesti pripadnike civilnog društva u potrazi i spašavanju stanovništva. Pakistanska državna televizija javlja da je jedna osoba tokom zemljotresa skočila sa krova zgrade i poginula.

Službe za praćenje zemljotresa predvidjele su još jedan, kako su ga nazvali, slabiji zemljotres.

Načelnik generalštaba general Raheel Sharif naredio je da se vojska, bez čekanja daljih naredbi, rasporedi na najugroženijim područjima.