Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potresan prizor: Sirijski dječak oplakuje ubijenog oca

9

Zračne snage sirijske vlade nastavljaju da bombardiraju naselja Halepa koji su pod kontrolom pobunjenika. Ubijeno je najmanje 35 osoba, a snimci koje donosi Al Jazeera mogu biti uznemirujući.

Dječak Malik oplakuje svoga oca. Fawzi Bargouth, bolničar doborovoljac, bio je jedan od mnogih pripadnika Bijelih kaciga, koje riskiraju svoje živote pokušavajući da spase žrtve napada Vladinih zračnih snaga.

Ubijen je na dužnosti. Jedna je od desetaka žrtava u zračnim napadima na Al-Šakuur, naselje u Halepu koje je pod kontrolom pobunjenika.

“Oče, molim te ne ostavljaj me samog. Bože, molim te za strpljenje.”

Prisutni ga pokušavaju utješiti, ali Malik je skrhan tugom. Budućnost u Siriji je mračnija od smrti roditelja.

Žestoke borbe

Halep je jedno od mjesta prvih protesta protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Nakon više od pet godina od početka rata i pobunjenici i civili Halepa podjednako se suočavaju sa napadima Vladinih snaga.

Izvan Halepa, tačnije na sjeveru istoimene provincije, vode se žestoke borbe. Pobunjenici se bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pokušavaju probiti opsadu grada Marea.

Blokirani stanovnici

UN procjenjuje da je 600 hiljada stanovnika blokirano u naseljima širom zemlje, bilo da su ih blokirali grupa ISIL ili vladine trupe.

Prekid opsade znači spašavanje života. Na jugu Halepa pobunjenici su uništili štab Vladinih snaga.

Al-Nusra front je potisnuo Assadove snage iz dva sela. Veliki broj sirijskih vojnika je zarobljen.

Assadove snage gube teritoriju.

Ali za Malika i djecu koja su, kao i on, izgubili svoje, to je mala utjeha, dok predsjednik Assad i dalje bombardira svoj narod.