Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

greška vozača?

Potresna svjedočenja preživjelih iz “autobusa smrti” kod Niša

autobus smrti

Prema jednom od svjedočenja, vozač autobusa je uz laganu uzbrdicu navodno krenuo iz treće brzine, zbog čega je autobus brektao i mučio se

“Ide voz! Ide voz! Udariće nas! Prebaci u prvu brzinu!”

Ovo su povici koje su putnici autobusa smrti dovikivali vozaču samo nekoliko sekundi prije nego što će jutros oko 7.30 sati na njih na pružnom prelazu kod Niša naletjeti voz. U stravičnom udarcu lokomotive, autobus “Niš ekspresa” je bukvalno prepolovljen i poginulo je pet osoba, među kojima i dvoje tinejdžera, a povrijeđeno 27 osoba, od čega je dvoje šesnaestogodišnjaka u kritičnom stanju.

Povike putnika od kojih se ledi krv u žilama reporteri “Blica” su rekonstruisali na osnovu razgovora sa nekoliko povrijeđenih i članovima rodbine nastradalih, među kojima mnogi i dalje strepe za živote svojih najmilijih.

Prema jednom od svjedočenja, vozač autobusa je uz laganu uzbrdicu navodno krenuo iz treće brzine, zbog čega je autobus brektao i mučio se. Putnici su mu dovikivali da prebaci u prvu kako bi se “izvukao” preko pruge.

Prema drugim svjedočenjima, putnici su nekoliko sekundi prije kobnog udara primjetili da voz tutnji ka njima i mogli su da naslute svoju stravičnu sudbinu. Jedni su vozaču dovikivali: “Ide voz!, Ide voz!”, a drugi “Udariće nas!”

Ali u tom trenutku pomoći više nije bilo. Stravičan sudar je bio neminovan.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je do sudara voza i autobusa kod Donjeg Međurova najvjerovatnije došlo usljed propusta vozača autobusa.

– Vozač je bio odmoran. Jučer je smjenu završio u 16.45 sati, a jutros u 6.25 sati započeo je vožnju. Prije toga je kontrolisan i on i vozilo, i sve je bilo u redu – rekao je danas Novica Tasić, zamjenik direktora “Niš eskpresa”, autoprevoznika čiji je autobus jutros učestvovao u stravičnom udesu na pruzi kod Niša.

– Samo kod nas radi već godinu i po dana. Vozač je bio odmoran, a vozilo tehnički ispravno kada je jutros krenuo u vožnju – dodao je Tasić.

Kako je naglasio, autobus koji je učestvovao u udesu, kao i svi ostali, ima zimske gume. On je dodao da je je vozač, također, bio dobrog zdravstvenog stanja.