Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno: Teroristički napad u Parizu izvršen oružjem proizvedenim u Srbiji

napad pariz kalsanjikov

Njemački istražitelji i predstavnici srpskog proizvođača oružja “Zastava” objavili su nove dokaze u slučaju terorističkih napada u Parizu.

– Radi se o seriji jurišnih pušaka M70, inače poznatih kao “Kalašnjikov” koje je Zastava proizvodila 1987. i 1988. godine, izjavio je direktor te kompanije Milojko Brzaković, prenosi slovenski 24ur.com.

– Provjerili smo osam serijskih brojeva koje su nam poslali njemački istražitelji. Utvrdili smo da se radi o oružju naše proizvodnje koje je proizvedeno za Sloveniju, Makedoniju i BiH, objasnio je Brzaković i pojasnio da je M70 zapravo poboljšana kopija sovjetskog originala.

Za vrijeme Jugoslavije, Zastava je proizvodila oružje za vojsku i policiju bivše države, a velike su se količine izvozile u Afriku, Aziju i Bliski Istok. Danas proizvode tek manje oružje za potrebe srpske vojske, te lovačko i sportsko oružje.

– Ne postoji nikakva sumnja da smo te puške proizveli mi iz razloga što smo ih jedini proizvodili. Pohranjujemo sve serijske brojeve, a u devedesetima im je gotovo svako u vojnim skladištima imao pristup, opisao je Brzaković loš nadzor nad oružjem u to vrijeme.

– Nakon rata je stotine hiljada komada pušaka završilo u rukama preprodavača, organiziranih paravojnih snaga i privatnih osoba. Osim nekoliko pušaka iz serije ‘M70’, njemački su nas istražitelji zamolili da provjerimo porijeklo 9-milimetarskog pištolja CZ99, kakve smo proizvodili u osamdesetima. Utvrdili smo da je on prodan u maloprodaji na jednom srpskom trgu, a uskoro će se ući u trag prvom vlasniku kako bi došli i do onih nakon njega, zaključio je Brzaković za 24ur.com.