Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pojas gaze

Ubijen je jedan od glavnih komandanata Hamasa, Izrael izveo napad uprkos primirju

Foto: X

Al- Gandur je bio glavni komandant Hamasa u sjevernoj Gazi

Militantna palestinska grupa Hamas saopćila je da je jedan od najviše rangiranih komandanata te grupe Ahmed al-Gandur poginuo u ratu sa Izraelom, prenijela je agencija AP.

Hamas nije naveo kada je i gdje al-Gandur ubijen. Ukoliko je informacija tačna, al-Gandur bi bio najviše rangirani pripadnik Hamasa ubijen u ratu Izraela i organizacije, koju su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države označile kao terorističku.

Al- Gandur je bio glavni komandant Hamasa u sjevernoj Gazi, navodi Radio Slobodna Evropa.

AP je prenio da je al-Gandur preživio najmanje tri izraelska pokušaja atentata od 2002. pozivajući se na Projekat borbe protiv ekstremizma (Counter Extremism Project), zagovaračkoj grupi sa sjedištem u Washingtonu.

Izraelska vojska izvela napad uprkos humanitarnoj pauzi

Izraelska vojska izvela je napad u izbjegličkom kampu Megazi u središnjem dijelu Pojasa Gaze i ubila jednog Palestinca, a još jednog ranila, javlja Anadolu.

Crveni polumjesec Palestine saopćio je da su izraelske snage izvele napad u Pojasu Gaze uprkos sporazumu o humanitarnoj pauzi za razmjenu zarobljenika između Izraela i Hamasa.

U petak je na snagu stupio sporazum Izraela i Hamasa o humanitarnoj pauzi u sukobima zarad razmjene zarobljenika i slanja pomoći u Gazu.