Globus

Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Povlačenje Velike Britanije iz EU neće utjecati na odnose sa BiH

31/01/2020

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu preduzeti neophodne korake u cilju pravnog regulisanja odnosa između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je 29. marta 2017. godine službeno objavilo namjeru povlačenja iz Evropske unije, u skladu sa članom 50. Ugovora o Evropskoj uniji.

S tim u vezi, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zaprimilo je notifikacije Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Unija postigli zvanični sporazum o povlačenju koji je potpisan u Londonu, 24. januara 2020. godine. On će stupiti na snagu 31. januara 2020. u ponoć (po srednjoevropskom vremenu). Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske od tog trenutka više neće biti punopravna država članica EU.

Svi međunarodni ugovori između Bosne i Hercegovine i Evropske unije nastavit će se primjenjivati i na ugovorne odnose između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, do kraja prelaznog perioda, tačnije do 31.12.2020. godine. Nadalje, pravni status građana Bosne i Hercegovine koji borave u Ujedinjenom Kraljevstvu također ostaje isti i nakon izlaska iz Evropske unije.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu preduzeti neophodne korake u cilju pravnog regulisanja odnosa između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, a koji su do sada bili regulirani međunarodnim ugovorima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije neće uticati na izuzetno dobre i prijateljske odnose između naše dvije zemlje, kao i na nastavak veoma važne podrške koju pruža Ujedinjeno Kraljevstvo međunarodnim aspiracijama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.