Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Povorka ponosa u Zagrebu: Dajte nam naša četiri zida!

Zagreb: Sudionici 21. Povorke ponosa stigli na Ribnjak
04.06.2022., Zagreb - 21. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea ove se godine odrzava pod sloganom "Dajte nam nasa cetiri zida!". Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Geslo 21. Povorke ponosa, “Dajte nam naša četiri zida!”, ironično je, ističu organizatori jer nakon što su prije 20 godina prvom povorkom iskoračili iz svoja četiri zida, sada od gradske vlasti traže prostor za svoje djelovanje

S prepunog zagrebačkog Rooseveltovog trga prema parku Ribnjak krenula je u subotu 21. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji, koja se ove godine održava pod ironičnim geslom “Dajte nam naša četiri zida!”.

Ispred Muzeja Mimare, okupljanje brojnih građana počelo je oko 15 sati i 30 minuta. Skupom dominiraju simbolične dugine boje, koje se ističu na odjevnim predmetima – sudionici ih nose na torbicama, ukrasima oko vrata, ali ima i onih koji su ogrnuti duginim zastavama. Okupljanje je krenulo u veselom tonu, a povorka je od Rooseveltovog trga krenula prema centru grada.

Geslo 21. Povorke ponosa, “Dajte nam naša četiri zida!”, ironično je, ističu organizatori jer nakon što su prije 20 godina prvom povorkom iskoračili iz svoja četiri zida, sada od gradske vlasti traže prostor za svoje djelovanje.

“Zahtijevamo od grada da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra”, istaknuto je u proglasu uoči povorke.

Poručuju da je sada vrijeme da počnu graditi svoj prostor, LGBTIQ+ centar u kojem ćemo se osjećati sigurno, slobodno, kreativno i veselo svaki dan u godini. “I to su jedina četiri zida na koja pristajemo”, ističu.

U Ribnjaku će se održati prosvjedni skup, ali i zabavni program koji će trajati do ponoći. Nastupaju House of Flamingo i beogradska kantautorica Tamara Popović, poznatija kao “Tam”.

Već danima su zagrebačkim trgovima postavljene zastave duginih boja, a povorci su se pridružili, među ostalima, i predstavnici gradske vlasti – zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, potpredsjednica Vlade Anja Šimraga, SDP-ov Peđa Grbin, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, zastupnica Katarina Peović, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.