Globus

Nestaje svjetski simbol

Požar na katedrali Notre Dame ne jenjava, evakuirane okolne zgrade

15/04/2019

Gradske vlasti Pariza su oformile krizni štab za sprovođenje evakuacije zbog požara koji još traje

U poslijepodnevnim satima je izbio veliki požar u čuvenoj pariskoj katedrali Notre Dame, a okolne zgrade su večeras evakuirane jer vatrena stihija nije stavljena pod kontrolu, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradske vlasti Pariza su oformile krizni štab za sprovođenje evakuacije zbog požara koji još traje. Evakuisani su stanovnici koji žive u tom dijelu grada kao i turisti koji su boravili u obližnjim hotelima.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je ranije izjavila da se toranj katedrale Notre Dame, visok 93 metra, srušio u požaru.

Lokalni mediji i očevici navode da se u požaru urušio i krov čuvene katedrale u Parizu.

“Sve gori. Gori vanjskih dio konstrukcije koji datira iz 19. stoljeća na jednoj strani i iz 13. stoljeća na drugoj strani. Neće ništa ostati“, izjavio je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

Pokrenuta je velika akcija kako bi se pokušala sačuvati umjetnička djela koja se nalaze u katedrali.

Gradonačelnica Pariza je napisala na Twitteru da vatrogasci pokušavaju ugasiti požar u katedrali.

“Strašan požar je izbio u katedrali Notre Dame u Parizu. Vatrogasci pokušavaju da vatrenu stihiju stave pod kontrolu”, navela je Hidalgo.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je planirano obraćanje naciji zbog požara koji je zahvatio Notre Dame.

Još uvijek nije poznat uzrok požara, a parisko tužilaštvo je u međuvremenu pokrenulo istragu o uzroku nesreće. U saopćenju pariske policije se navodi da je požar izbio u dijelu katedrale koji se renovira.

Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada, koja datira još iz 12. stoljeća i poznata je po klasičnom književnom djelu Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame, svake godine privuče milione turista iz cijelog svijeta.

Trenutno su u toku bili radovi na renoviranju jednog dijela katedrale, a zbog njih su prošle sedmice izmještene bronzane statue. Za njenu obnovu je izdvojeno šest miliona eura.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.