Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Požari u Grčkoj i dalje prijete, najviše mrtvih u kućama i automobilima (FOTO)

grcka

Požari u Kineti i Kalitehnopulisu na Atiki već treći dan tinjaju. Prema posljednjim zvaničnim podacima 74 osobe izgubile su život, dok se mnogi vode kao nestali.

U Kineti, požari se šire na dva fronta – jedan prema Agioi Teodoroi i drugi prema Alepohori, a stanovnicima su lokalne vlasti još u utorak savjetovali da se evakuišu.

Kako se navodi, trenutno požare gasi 176 vatrogasaca sa 74 vozila, 37 planinara, avioni i helikopteri.

U gašenju požara u Kalitehnopulisu učestvuje 196 vatrogasaca sa 96 vozila, 10 mašina za gašenje požara, pet vojnih mašina i helikopter.

Podsjetimo, požari u blizini grčke prijestonice bukte već treći dan. Najgore su prošli stanovnici odmarališta Mati, gde je većina poginula u svojim kućama ili automobilima dok su pokušavali da se spasu. Mnogi zvaničnici izjavili su saučešće porodicama stradalih, ali i da će pomoći u ovim teškim trenuci koliko god mogu.

Grčki premijer Alexis Tsipras proglasio je trodnevnu žalost širom Grčke.

Predsednik Helenskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja Teofilos Rosenberg, rekao je juče da će žrtvama požara u Grčkoj biti pružena psihološka pomoć.

– Sa naučne tačke gledišta, pomoći ćemo rodbini žrtava požara i onima koji su vidjeli da im bogatstvo nestaje u katastrofi. U isto vrijeme, epidemološki timovi koji sprovode terenski rad, pregledat će sva područja i ispitati ima li rizika po javno zdravlje – izjavio je Rozenberg.

Ono što je takođe bitno, osim na društvenim mrežama, pokrenut je i sajt missingpeople.audax.gr, na koji porodice nestalih mogu da postave fotografije i podatke o članovima svojih porodica koje traže.

https://www.fokus.ba/vijesti/crna-hronika/kako-je-ubijen-senad-kobilic-rekao-je-vozite-me-u-hitnu-i-srusio-se-nije-mu-bilo-spasa/1176056/