“Požari u Grčkoj izbili jer je Tsipras ateist”

grcki_mitropolit

Mitropolit Aigialije Amvrosios je izjavio da su požari u blizini grčke prijestolnice Atine izbili zato što je premijer Grčke Alexis Tsipras ateist, javlja Anadolu Agency (AA).

Mitropolit mjesta na grčkom poluotoku Peloponez, inače jedan od žestokih kritičara grčke ljevice, u blogu, u kojem je komentarisao izbijanje požara u okolini Atine, napisao je da premijer Tsipras privlači Božji gnjev zato što je nevjernik.

-Tsipras i njegovi drugi prijatelji atesti odgovorni su za opću katastrofu. Bezbožnost izaziva Božji bijes. Požar je ogroman, a počeo je udarom groma na planini Geraneia. Ovo je jasna poruka s neba – napisao je ovaj vjerski poglavar.

Dodao je kako se u Grčkoj osim požara dešavaju i drugi “neobični” događaji poput udara groma u putničke autobuse i čestih stradavanja nevinih ljudi na cestama.

Istakao je da se požari u blizini Atine mogu ugasiti, kako je naveo, “molitvom upućenoj Bogu”.

Napomenuo je i da se problemi s kojima se Grčka u posljednje vrijeme suočava događaju zato što su se mlade generacije Grka udaljile od “Božjeg puta”.

-Alexis Tsipras! Problemi se bez Božije pomoći ne mogu riješiti. Rečenica poput ‘Bože, spasi nas’ mogla bi ugasiti sve požare – napisao je mitropolit Amvrosios.

Grčki nadbiskup Ieronymos, kao i brojne druge javne ličnosti u Grčkoj, reagovao je na takve poruke mitropolita Amvrosiosa, nazvavši ih “žalosnim nastupom”.

-Uglavnom kažemo da su to lična mišljenja. Ali moraju postojati granice i kada se radi o ličnom mišljenju. Bog znači ljubav – rekao je nadbiskup Ieronymos.

Prema posljednjim informacijama iz Vatrogasne službe Grčke, u požarima u okolini Atine život je izgubila najmanje 81 osoba, dok ih je 187 povrijeđeno.