Pozivni broj za Kosovo će biti 383

edita tahiri

Ministarka za dijalog Edita Tahiri saopštila je da Austrija juče aplicirala kod Međunarodne telekomunikacione organizacije (ITU) za telefonski kod za Kosovo, u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama postignutim u Briselu između Kosova i Srbije, javlja Anadolu Agency.

“Zvaničnu potvrdu o apliciranju smo dobili od Evropske unije i Ambasade Austrije na Kosovu”, kazala je ministarka Tahiri.

Ona se zahvalila Austriji na njenom jako važnom angažovanju kako bi Kosovo dobilo svoj međunarodni telefonski kod.

Ministarka Tahiri je naglasila da će telefonski kod za Kosovo biti 383 i da uzimanje međunarodnog koda od ITU-a omogućava Kosovu međunarodno priznanje i suverenitet u oblasti telekomunikacija.

“Kao što je poznato, Kosovo je od kraja rata 1999. godine vršilo neprekidne napore da dobije svoj telefonski kod, a nakon šesnaest godina konačno, zahvaljujući Briselskom dijalogu, angažovanju Evropske unije, SAD-a i Austrije, naša država će imati svoju međunarodni telefonski kod”, rekla je ona.

Prema planu implementacije, ITU će izdvojiti telefonski kod Kosova u prvoj polovini marta mjeseca 2016. godine. Novi jedinstveni telefonski kod 383 Kosova će se koristiti u cijeloj zemlji i od strane svih operatera fiksne i mobilne telefonije.

Sa sprovođenjem jedninstvenog novog koda eliminisat će se prepreke nastale zbog odsustva koda, odnosno korišćenje tri različita koda (trenutno +377, +386, +381) i koji su onemogućili sprovođenje nekoliko značajnih mehanizama za zaštitu konkurencije, orjentisanje saobraćaja, kako u odlasku tako i pri dolasku, kao i najpogodnije upravljanje ograničenim numeričkim resursima.

Takođe, ekonomske koristi su velike pošto navedeni operateri neće biti u prvom redu primorani da plate visoke finansijske troškove, koji se neposredno pripisuju nedostatku koda, a što se odražava i u pružanju kvalitetnih i jeftinijih usluga prema potrošaču. Opšti troškovi nastali do sada zbog nedostatka telefonskog koda je dostigao iznos od preko 200 miliona eura.