Srbija

Poznat identitet stradalih rudara, najmlađi imao 31 godinu

jama soko srbija RTS (1)

Perišić očekuje se da će u KC Niš tokom dana stići između 20 i 30 rudara i navodi da ta ustanova može da zbrine toliki broj pacijenata

Jutros oko 4 sata, u rudniku “Soko” kod Sokobanje u Srbiji, iz za sada nepoznatog razloga došlo je do eksplozije.

Kako piše Nova.rs, U nesreći su poginuli rudari Zlatković Darko (1979), Trivunac Nenad (1985), Grujić Radovan (1975), Petrović Petar (1991), Čokurilo Branko (1966), Zlatanović Branislav (1967), Živković Bratislav (1963), Stajić Bojan (1988).

Povrijeđeni rudari se dovoze u bolnicu. Uplakane porodice okupljene su ispred i raspituju se za svoje najbliže, piše Nova.rs.

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povrijeđenima se pruža medicinska pomoć.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je danas da je, poslije nesreće koja se dogodila u rudniku “Soko” kod Sokobanje, u toj zdravstvenoj ustanovi do sada hospitalizovano dvoje rudara, koji imaju prelome grudnog koša.

Perišić očekuje se da će u KC Niš tokom dana stići između 20 i 30 rudara i navodi da ta ustanova može da zbrine toliki broj pacijenata.

Potpredsednica Vlade i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

“U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su tu, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mjesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je Mihajlović.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto poslije četiri sata ujutru u dijelu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smjeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.