Globus

nakon smrti Sabaha Al-Ahmad a

Poznato ko je novi kuvajtski emir

29/09/2020
Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (prvi u sredini)

Novi kuvajtski emir Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah je šesti sin Ahmad Al-Jaber Al-Sabaha. U politički život ušao je 1962. godine, a od 1991. služio je kao ministar socijalnih poslova i rada, ministar obrane i ministar unutrašnjih poslova. Godine 2006. imenovan je prijestolonasljednikom

Nakon što je danas potvrđeno da je u 91. godini preminuo kuvajtski emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Vijeće ministara ove zemlje saopćilo je da je novi kuvajtski emir postao Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (83), koji je od 2006. služio kao prijestolonasljednik, javlja Anadolu Agency (AA).

“U skladu s člankom 4. Zakona br. 4 iz 1964. o odredbama Ustava i nasljedstvu emirata, prijestolonasljednik šeik Nevvaf al-Ahmad al-Jabir al-Sabah postao je emir Kuvajta”, navedeno je u saopćenju objavljenom nakon današnjeg vanrednog zasjedanja Vijeća ministara, pod predsjedavanjem premijera Sabah el-Halid es-Sabah.

U utorak u poslijepodnevnim satima kuvajtska državna televizija potvrdila smrt Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabaha, ne navodeći više detalja.

Novi kuvajtski emir Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah je šesti sin Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, koji je u Kuvajtu vladao od 1921. do 1950. godine.

U politički život ušao je 1962. godine, a od 1991. služio je kao ministar socijalnih poslova i rada, ministar obrane i ministar unutrašnjih poslova. Godine 2006. imenovan je prijestolonasljednikom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.