Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prašnjavom kaldrmom ka “obećanoj zemlji”

aa_picture_20150918_6319527_web

Prašnjavim koridorom kroz “ničiju zemlju” grupe od po 50-ak izbjeglica, među kojima je mnogo male djece, trudnica i starijih osoba sinoć su prešle iz Srbije u Hrvatsku, javlja Anadolu Agency (AA). To su bile posljednje izbjeglice koje su u Hrvatsku ušle iz Srbije nakon što je ta država jutros zatvorila granice za prelazak izbjeglica.

Na oko kilometar od graničnog prijelaza Šid, grupe izbjeglica dovoze autobusi, uglavnom na sprat, po tri-četiri u koloni, iz pravca Preševa, odnosno odmah po njihovom ulasku iz Makedonije u Srbiju.

aa_picture_20150918_6319520_web

Istovremeno na isto mjesto, u neposrednoj blizini graničnog prijalaza Šid, pristižu i taksi vozila koji izbjeglice dovoze iz pravca Beograda, te oni koji se vraćaju sa graničnog prijelaza Horgoš nakon što su ga zatvorile mađarske vlasti. Takva vožnja košta između 150 i 200 eura.

Po izlasku iz autobusa izbjeglice postavljaju samo jedno pitanje “Gdje je Hrvatska?”.

aa_picture_20150918_6319521_web

Na punktu ih dočekuju ekipe i volonteri Crvenog krsta Srbije koji im nude vodu i osvježenje, nakon čega se prašnjavom stazom uz kukuruzište zapućuju na nekoliko kilometara pješačenja “ničijom zemljom”, međudržavnim graničnim pojasom između Srbije i Hrvatske.

Ekipa Anadolu Agency (AA) pratila ih je dijelom na tom putu zahvaljujući susretljivosti srbijanskih i hrvatskih carinika.

Izbjeglice uglavnom iz Sirije i Iraka govore kako su se na put preko Hrvatske odlučili nakon što su mađarske vlasti zatvorile granični prijelaz Horgoš. Ni Hrvatska, a ni Slovenija im nije glavni cilj već Njemačka i Švedska. Kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, kako tvrde, samo žele novi tranzitni koridor.

aa_picture_20150918_6319529_web

Na “ničijoj zemlji” međudržavnog graničnog pojasa između Srbije i Hrvatske izbjeglice ostavljaju i dijelove svoje odjeće i prtljaga koji nose s obzirom da im je kilometarsko pješačenje iznimno teško uz veoma visoke temperature.

Upravo visoke temperature razlog su zbog kojih su ekipe i Crvenog križa Hrvatske, UNHCR-a, ali i drugih humanitarnih organizacija duž prašnjavog koridora na “ničijoj zemlji” kojom prolaze izbjeglice na više lokacija postavila pakete sa vodom za osvježenje.

aa_picture_20150918_6319526_web

Vidljive su čak i igračke koje su tokom pješačenja ispale djeci ili su ih zaboravili na usputnim odmorištima.

Tokom svog višekilometarskog pješačenja izbjeglice zaobilaze granični prijelaz Šid, te pred tablom na kojoj piše Republika Hrvatska – EU prelaze magistralnu cestu nakon čega ulaze u drugi dio prašnjavog koridora koji ih uz obod hrvatskog graničnog prijelaza Tovarnik vode u istoimeno mjesto u Hrvatskoj.

aa_picture_20150918_6319524_web

Hrvatski carinici upozoravaju inače, da je kretanje “ničijom zemljom” veoma opasno za osobe koje se eventualno odluče pratiti izbjeglice jer metar – dva odlučuje o ilegalnom prelasku granice. U tom slučaju slijede sankcije zbog ilegalnog prelaska granica i takvih slučajeva je bilo.

Tvrde kako izbjeglice koje se kreću koridorom niko ne zaustavlja niti onemogućava da iz Srbije pređu u Hrvatsku.

aa_picture_20150918_6319523_web

Saobraćaj preko graničnog prijalaza Šid u Srbiji i Tovarnik u Hrvatskoj odvija se nesmetano uz kraća zadržavanja, osim što povremeno tokom prelaska veće grupe izbjeglica preko magistralne ceste dolazi do povremenog zaustavljanja vozila kako bi iz jednog dijela koridora prešli u drugi.