Globus

Hrvatska

Pratit će se mobiteli osoba u samoizolaciji?

26/03/2020

Ukupan broj zaraženih korona virusom u Hrvatskoj do 26. marta u popodnevnim satima je 495

Hrvatska Vlada želi hitnom izmjenom Zakona o elektroničkim komunikacijama omogućiti elektroničko praćenje mobitela građana koji su u samoizolaciji zbog sumnje na korona virus, a krše pravila samoizolacije i izlaze u javnosti i potencijalni su širitelji epidemije, piše Radio Slobodna Evropa.

Saborska rasprava je u srijedu (25. marta) zaključena, glasat će se “kada se steknu uvjeti”, međutim dileme ostaju, od mogućnosti zloupotrebe nadalje.

Pokušao ih je u četvrtak u izjavi novinarima razjasniti resorni ministar prometa i komunikacija Oleg Butković, čije ministarstvo je i predlagatelj zakona. Kaže da nema riječi ni o kakvoj mogućnosti zloupotrebe, nego samo o još jednom načinu sprečavanja širenja bolesti, i to je sve.

“I u tom smislu se išlo u izmjene zakona koji definira da se određene osobe uz njihovu privolu kontrolira da li se pridržavaju samoizolacije, bez kontakata i svega onoga. Tako da tu nema nikakve zlouporabe i nije to prvi puta da neke države u Europi i svijetu rade takvu stvar”, kazao je ministar.

Uvjetovana podrška Socijaldemokratske partije

Opozicioni socijaldemokrati uvjetovali su svoju podršku ovom zakonu prihvaćanjem njihovih amandmana, ali Butković veli da je bar jedan od njih – pucanj u prazno.

“To se radi isključivo u vanrednim okolnostima koje isključivo diktira i propisuje ministar zdravstva. Sve tamo piše, Tako da njihov amandman da se to ograničava na vrijeme trajanja pandemije ili izvanrednih okolnosti je već definiran u samom zakonu”, odgovara Butković.

Socijaldemokratski zastupnik Peđa Grbin, predsjednik parlamentarnog Odbora za pravosuđe i potpredsjednik parlamentarnog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako predložene izmjene nisu potrebne, jer su u najmanju ruku preširoko definirane.

“Te izmjene nisu razmjerne, a nisu ni razumne, jer se njima omogućuje praćenje ama baš svih građanki i građana Republike Hrvatske, bez obzira na to je li im određena samoizolacija ili karantena, odnosno bez obzira na to postoji li ikakva potreba da se te građanke i građane prati. Ukratko, to znači da bi – ako se neko smisli – mogao pratiti vas jer ste novinar, ili mene jer sam političar, a to nije prihvatljivo”, poručuje Grbin.

Praćenje zbog malog broja prekršitelja

Dakle, Vlada je propustila definirati da se mjere praćenja mogu odnositi samo i isključivo na osobe u samoizolaciji zbog sumnje na korona virus, kaže Grbin. Pa i uz takvo ograničenje, on pita -koja je svrha mijenjati zakon u situaciji kada je po najnovijim podacima u Hrvatskoj nešto ispod 19.000 osoba u samoizolaciji, a ustanovljeno je da se pravila ne pridržava tek manji dio njih.

“Dakle zbog jednog jako malog broja osoba koje su prekršile mjeru samoizolacije omogućiti praćenje kretanja svih građanki i građana Republike Hrvatske nije razumno, nije razmjerno, a nije ni potrebno”, zaključuje Grbin.

Ukupan broj zaraženih korona virusom u Hrvatskoj do 26. marta u popodnevnim satima je 495.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.