“Pravda” i danas model uređivačke politike ruskih medija

mccain_pravda_0

Od osnivanja Sovjetskog saveza štampa je predstavljana kao “sredstvo propagande i agitacije u društvu”. Sovjetski mediji tada su postavljeni na ovim temeljima te su korišteni kao najjače oružje u provođenju propagande u političkom, ekonomskom, kulturnom i ideološkog pogledu.

Rusi su u tom periodu za upravljanje masama, odnosno za predstavljanje stvari u interesu komunističkog državnog vrha, koristili “Pravdu”, službeni list Komunističke partije Ruske Federacije.

Ruska Federacija, koja je nasljednik Sovjetskog saveza, nastavila je tradiciju “Pravde”, odnosno istu medijsku propagandu koja je bila prisutna i u tom periodu.

– Brojne laži ruskih medija o krizi u Ukrajini

Ruski mediji imali su vrlo bitnu ulogu i tokom krize u Ukrajini, koju su prouzrokovali proruski separatisti. Ruski mediji tada su objavljivali fotografije negativnog sadržaja sa različitih lokacija te ih servisirali kao da su one zabilježene na području Ukrajine.

Jedan od takvih primjera su i fotomontaže ukrajinskog grada Donjecka, koje su prikazane kao da je ukrajinska vojska uništila ovaj grad.

Fotografije koje su zabilježene u mrtvačnici meksičkog zatvora Ciudad Juarez, servisirane su kao fotografije mrtvačnice sa tijelima ubijenih ukrajinskih vojnika.

Također, ruski mediji su fotografiju ubijenog djeteta iz Halepa lansirali kao fotografiju djeteta koje su ubili ukrajinski vojnici u Slavljansku. Ruski mediji su fotomontažom na ovoj fotografiji ukrajinske vojnike željeli predstaviti kao kanibale, no ispostavilo se da je fotografija preuzeta s internet stranice koja se bavi efektima za filmsku industriju.

Ruski tv kanal NTV objavio je prilog o profesoru ruskog jezika koji je dobio otkaz, jer je učenicima odbio predavati na ukrajinskom jeziku. Kasnije se ispostavilo da se radi o fotografiji profesora koji je 2013. godine svojom voljom napustio radno mjesto.

Ruski mediji su također objavili fotografiju “ukrajinskog generala koji se pognuo pred bivšim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država”; međutim, radilo se o fotografiji koja je zabilježena na pozorišnoj predstavi.

Moskva danas, uz pomoć medijske snage, Rusiju pokušava prikazati kao silu naspram SAD-a i NATO-a. Putinova vlada zbog značajnog pada cijena nafte i pada ruske ekonomije koja je potresena sankcijama, pažnju ruskog naroda želi skrenuti na međunarodne probleme.

Historičar Timoty Snyder u svom članku piše da popularnost ruskog predsjednika Putina zavisi od televizija, te da ruske televizije prenose dešavanja preko granica Rusije. Snyder također smatra kako su ruske kamera sa Ukrajine preusmjerene na Siriju.

Bivši uposlenik ruske agencije “Ria Novosti” i stručnjak za propagandu Vasilj Gatov izjavio je kako Rusija svoje varke koje je koristila u Ukrajini, sada koristi i u Siriji.

Stručnjak iz Evropskog vijeća za vanjske poslove Andrew Wilson smatra da model novinarstva “Pravde”, iako se ponekad malo izmijeni on šalje jednu poruku:

“Podržati stav Rusije u Ukrajini i Siriji, izazvati pometnju izvan zemlje”.