Pred sudom u Splitu danas počinje suđenje kapetanu Draganu

kapetan-dragan

U Županijskom sudu u Splitu danas bi trebalo da počne suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima 1991. i 1993. godine u Hrvatskoj.

Advokatica Slađana Čanković iz Zagreba potvrdila je da će se Vasiljković ponovo izjasniti da se ne osjeća krivim.

Ona je navela da bi Vasiljković mogao da se brani sa slobode ukoliko tako odluči Savjet za ljudska prava UN, s obzirom na to da je deset godina proveo u pritvoru.

Čanković iz Zagreba i advokat Goran Cvetić iz Beograda podnijeli su ranije Komitetu za ljudska prava UN predstavku protiv Australije i Hrvatske zbog nelegalnosti ekstradicije Vasiljkovića i nezakonitog desetogodišnjeg pritvora u te dvije zemlje.

U predstavci se posebno ističe povreda prava na slobodu i bezbjednost ličnosti, kao i prekomjerno trajanje pritvora prije pretresa.

Istaknut je i zahtjev za privremenu mjeru kojom se od Komiteta traži da obavijesti Hrvatsku da je neophodno da Vasiljkoviću omogući odbranu sa slobode.

Vasiljković je tokom avgusta imao srčanih problema usljed kojih je hitno prebačen u bolnicu, gdje mu je ugrađen stent, a zatim vraćen u ćeliju u splitskom zatvoru Bilice, navodi se u predstavci.

Komitet za ljudska prava UN ustanovljen je Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i odlučuje o predstavkama pojedinaca na sličan način kao Evropski sud za ljudska prava.

Komitet može da postupa po pojedinačnim predstavkama u pogledu onih članica UN koje su izričito priznale tu nadležnost, a Australija i Hrvatska su to učinile.