Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roberta Metsola

Predsjednica Evropskog parlamenta: Rad počinje odmah

roberta metsola
Foto: Pixsell/Arhiv

“Novi parlament održat će svoju inauguralnu sjednicu u Strasbourgu 16. jula”, rekla je

Aktuelna predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola najavila je u ponedjeljak da će se čelnici političkih skupina u EU-u okupiti na svom prvom službenom sastanku u utorak, nakon što su provedeni izbori u cijeloj EU.

Metsola je rekla da će novi parlament “odmah početi s radom”. “Već u utorak … čelnici političkih skupina okupit će se na prvom sastanku parlamentarne konferencije predsjednika.”

Između ostalog, trebali bi “preispitati rezultate evropskih izbora s ciljem izbora sljedećeg predsjednika Evropske komisije i dogovoriti vremenski raspored za konstituiranje novog parlamenta, rekla je Metsola.

-Tokom sljedećih sedmica trebat će se konstituirati političke skupine i formirati većina kako bi se radilo na političkom programu koji će određivati smjer naše Unije u narednim godinama.”

-Novi parlament održat će svoju inauguralnu sjednicu u Strasbourgu 16. jula, rekla je Metsola.

-Kao predsjednica ovog parlamenta, ove današnje rezultate vidim kao znak povjerenja naroda, da parlament nastavi voditi europsku agendu u sljedećih pet godina, ali i kao signal da trebamo još više raditi kako bismo doprli do ljudi. Evropa je glasala. Demokratija je živa i naš će parlament biti konstruktivan i nastavit će raditi za sve Evropljane.