Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije: Zapadni Balkan prioritet je Evropske unije

ursula-von-der-leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Zapadni Balkan prioritet za Uniju i Evropsku komisiju

Prva važna tema današnjeg samita bila je pandemija COVID-19, što je važno i za Uniju i za zemlje zapadnog Balkana, rekao je na konferenciji za novinare nakon samita predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Zato smo kao Evropska unija donijeli neke vrlo važne odluke koje iskazuju našu solidarnost. Osigurali smo kratkoročnu i srednjoročnu pomoć od 3,3 milijarde eura za regiju Zapadnog Balkana”, dodao je Michel.

Napomenuo je da je druga tema bile evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

“Poslana je važna porouka, jer važno je istaknuti da je naše stajalište da treba nastaviti s provedbom reformi za vladavinu prava, demokratije, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Donesena je odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, istakao je Michel.

Dodaje da je usvojena Zagrebačka deklaracija o djelovanju na međunarodnom nivou i evropskoj perspektivi.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Zapadni Balkan prioritet za Uniju i Evropsku komisiju.

“Želim zahvaliti zemljama Zapadnog Balkana koje su pomogle Evropskoj uniji. U ponedjeljak smo imali GLOBAL konferenciju u kojoj smo prikupljali sredstva za borbu protiv koronavirus”, dodaje da von der Leyen.

Kako kaže, započete su određene inicijative poput zajedničke nabave, ali i inicijativu zelenih traka.

“Sve ovo pokazuje da je Zapadni Balkan naš privilegovani partner i potvrdili smo njihovu evropsku perspektivu. EU mora početi dugoročniji plan oporavka, a to je povezano i s budžetom Unije”, istakla je predsjednica Evropske komisije.

Kako kaže žele da se partneri sa Zapadnog Balkana približe tržištu EU i da imaju korist od toga.

Dodaje da su potrebne konkretne reforme, ali i da se osigura djelovanje nezavisnih i slobodnih medija.

“Politika proširenja EU jedna je od najuspešnijih evropskih politika, koja je proširila mir, prosperitet i sigurnost diljem kontinenta i siguran sam da će to biti dalje na korist Zapadnog Balkana”, zaključila je von der Leyen.