Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba se nastavlja

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o “stranim agentima”

Salome Zourabichvili
FOTO: Screenshot
Salome Zourabichvili

Postoji mogućnost da Evropska unija zbog zakona zamrzne kandidaturu za članstvo ove zemlje, pisao je ove sedmice Financial Times

Predsjednica Gruzije Salome Zourabichvili u subotu je uložila veto na zakon o “stranim agentima” kojim se između ostalog targetiraju mediji, a zbog kojeg Gruzijci protestuju već nedjeljama, prenosi gruzijski servis Radija Slobodna Evropa.

Prema tom zakonu, mediji i nevladine organizacije bi morali da se registruju kao entiteti koji “zastupaju interese stranih sila”, ukoliko više od 20 posto njihovih finansija stiže iz inostranstva.

Zakon za koji kritičari tvrde da liči na rusko zakonsko rješenje kojim je tamošnji predsjednik Vladimir Putin ugušio opoziciju i nezavisne medije, usvojen je 14. maja, uprkos višenedjeljnim protestima u zemlji i upozorenjima sa Zapada.

Period uoči i nakon usvajanja zakona je obilježen masovnim demonstracijama desetaka hiljada Gruzijaca, koje su više puta nasilno gušene, suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima.

Jasno odstupanje od evropskog puta zemlje

Zurabišvili je ranije tokom sedmice najavila da će uložiti veto, te da smatra da je zakon “neprihvatljiv” i da predstavlja jasno odstupanje od evropskog puta zemlje.

No, vladajuća partija Gruzijski san, koja je i “progurala” zakon kroz parlament, ima dovoljnu većinu da prevlada i odbaci njen veto.

Postoji mogućnost da Evropska unija zbog zakona zamrzne kandidaturu za članstvo ove zemlje, pisao je ove sedmice Financial Times.

Pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien, koji je boravio u Tbilisiju dan pred usvajanje zakona rekao je da će odnosi Washingtona sa tom zemljom biti ugroženi i da će američka pomoć Gruziji biti predmet revizije ako se usvoji prijedlog zakona.

– Ako se zakon usvoji bez usaglašavanja sa normama EU i ako se nastavi ovakva retorika i klevete SAD i drugih partnera, mislim da je odnos ugrožen – rekao je O'Brajen.

Sličan zakon je prošle godine bio predložen u gruzijskom parlamentu, ali je povučen nakon masovnih protesta. Prije nekoliko mjeseci je praktično isto zakonsko rješenje uz neznatne izmjene vraćeno pred poslanike.