Globus

milanović vodi

Predsjednički izbori u Hrvatskoj: Birači u nedjelju biraju predsjednika

04/01/2020

Na glasačkom listiću Zoran Milanović bit će pod rednim brojem 1, a aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović redni broj 2, s obzirom da je Milanović u prvom krugu osvojio veći broj glasova, oko 54.000 više od Grabar-Kitarović

U nedjelju, 5. januara 2020. godine, u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske birači u Hrvatskoj glasovat će na 6.409 biračkih mjesta, a u 47 država inostranstvu glasat će se na 124 birališta. Punoljetni hrvatski državljani s pravom glasa birat će između kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović i kandidata SDP-a Zorana Milanovića, a za predsjednika, odnosno predsjednicu, bit će izabran kandidat koji osvoji veći broj glasova birača koji su glasovali, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbori za hrvatskog predsjednika, na kojima su kandidati Zoran Milanović (SDP) i Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), održavaju se u drugom izbornom krugu jer u prvom, održanom 22. decembra 2019., niko od 11 kandidata nije dobio natpolovičnu većinu glasova.

Na glasačkom listiću Zoran Milanović bit će pod rednim brojem 1, a aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović redni broj 2, s obzirom da je Milanović u prvom krugu osvojio veći broj glasova, oko 54.000 više od Grabar-Kitarović.

Birači će birati svog kandidata zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata, a listići koji će biti na neki drugi način ispunjeni tretirat će se kao nevažeći.

Iz Ministarstva uprave (MU) izvijestili su da je da je 3.860.095 birača u popisu birača za drugi krug glasovanja za predsjednika Republike Hrvatske koji će se održati 5. januara 2020.

S prebivalištem u Republici Hrvatskoj je 3.681.175 birača i 178.920 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, odnosno u inostranstvu, navelo je MU.

Osim u Hrvatskoj, predsjednički će se izbori održati u još 47 država, najveći broj birača registrovan je u Bosni i Hercegovini koji će glasovati u konzularnim predstavništvima. Biračka mjesta otvaraju se u Hrvatskoj 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati, no prva se biračka mjesta otvaraju u Australiji, u subotu navečer po hrvatskom vremenu.

S prvim minutama subote u Hrvatskoj je otpočela dvodnevna izborna šutnja uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora koja prestaje sa zatvaranjem birališta, kada će biti objavljene i prve izlazne ankete.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) tokom izbornog dana objavljivat će podatke o izlaznosti, a prve neslužbene rezultate počet će objavljivati nedugo nakon zatvaranja birališta.

Povodom izborne šutnje, DIP je poručio kako osuđuje obraćanje biračima “slanjem poruka kao i upućivanjem telefonskih poziva neprimjerenog sadržaja, jer se time dovodi do uznemiravanje birača, nedopušteno utiče na slobodu njihova opredjeljenja, a u određenim slučajevima predstavlja i povredu njihove privatnosti”.

Drugi krug predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača. Za promatranje rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj prijavljeno ih je 24.112, a u inostranstvu 215 promatrača, izvijestio je DIP. Prije pet godina, izbore za predsjednika pratilo je oko 22.000 promatrača.

Najviše promatrača za drugi krug izbora prijavio je HDZ, 14.718 promatrača, a SDP nešto manje od 9.000.

Predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića podupire 13 stranaka: SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.

Kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović podupiru HDZ, Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, HSP AS i HDS.

Promatrače su prijavile brojne stranke koje podupiru svoje kandidate, predsjednički kandidat Zoran Milanović te nevladine udruge U ime porodice i Gong.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je u petak potencijalne organizatore prijevoza birača na izbornu nedjelju da prijevoz osiguraju svim biračima, pod jednakim uslovima i da vozila ne označavaju promidžbenim obilježjima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.