Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Brazila u korupcijskoj aferi, vojska na ulicama

brazil_protesti

Brazilski predsjednik Michel Temer naredio je vojsci da patrolira glavnim gradom Brazilijom cijelu sedmicu, a nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka i novi izbori za predsjednika, javlja Xinhua.

Tokom demontracija došlo je do sukoba desetina hiljada demonstranata i policije. Zapaljena je zgrada jednog ministarstva, a policija je rastjerala demonstrante suzavcem i dimnim bombama. To je posljednji događaj u eskalaciji nasilja i političkog haosa u zemlji koji je započeo prošle sedmice kada su lokalne novine objavile da je predsjednik snimljen kako ometa pravdu i daje mito svjedoku u korupcijskoj aferi.

Snimak je napravio biznismen s kojim je Temer razgovarao u rezidenciji kasno navečer na tajnom sastanku u martu ove godine. Na snimku koji traje 40 minuta čuje se glas Temera koji odobrava da se isplati mito Eduardu Cunhi, bivšem šefu donjeg doma parlamenta i njegovom glavnom savezniku u procesu smjene bivše predsjednice Dilme Rousseff.

I biznismen Joesley Batista, također, govori sa Temerom o potkupljivanju sudija i tužilaca, ali predsjednik to ne potvrđuje. Vrhovni sud je već otvorio istragu o optužbama za korupciju i ometanje pravde.

Predsjednik se brani tvrdnjama da su snimci sa sastanka montirani, ali čini se da to nije previše uvjerljivo za javnost niti kongres. Pozivi za njegovu ostavku i smjenu ne prestaju, ali on je odlučan da nastavi mandat. Čak je izjavio da neće napustiti poziciju, osim ako bude prisilno izbačen.

Brazilci vjeruju da su novi direktni izbori jedini način da se stabilizira zemlja i vrati kredibilitet. Više od 35.000 ljudi je izašlo na proteste u Braziliji u srijedu. Uredi pet ministarstava su oštetćeni, izbio je i požar, ali je brzo ugašen. Najmanje 49 osoba je povrijeđeno. Da bi suzbio haos Temer je naredio vojsci da izađe na ulice. U međuvremenu, predsjednik je izgubio dva savjetnika, jedan je podnio ostavku, a drugi je uhapšen zbog korupcije.