Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Bundestaga: Erdogan ima “autokratske ambicije”

erdogan-sauer

Predsjednik Bundestaga kritikovao je najavu turskih vlasti da ukinu parlamentarni imunitet zastupicima, navodeći da turski predsjednik ima ‘autokratske ambicije’.

Norbert Lammert, predsjednik Saveznog parlamenta Njemačke, optužio je Recepa Tayyipa Erdogana da gaji ‘autokratske ambicije’.

Lammert, član stranke Kršćanski demokrati (CDU) Angele Merkel, rekao je za Süddeutsche Zeitungu (SZ) da je posljednje dešavanje samo nastavak „cijelog niza događaja s kojima se Turska sve više i više odmiče od naših standarda demokratije.“

U petak bi turski parlament trebao glasati za ukidanje parlamentarnog imuniteta za ‘krivična djela’ poput verbalne podrške kurdskim disidenatima. Ukoliko glasanje dobije najmanje 367 glasova, tj. dvotrećinsku većinu, postat će zakon; ako 330 zakonodavaca – tri petine Velike narodne skupštine – pruži svoju podršku, bit će održan referendum. Ovu mjeru je podržalo 348 zakonodavaca na predglasanju u utorak.

Kritičari kažu da amandman ima za cilj da nanese štetu opozicionoj Narodnoj stranci (HDP), koja podržava jednakost za Kurde i ostale manjine i ima 59 članova u parlamentu – od kojih bi 50 bilo suočeno sa tužbama po novom zakonu. Postoji više od 400 optužnica protiv tih 50 zakonodavaca, uključujući vođe HDP-a, za djela poput kreiranje ‘terorističke propagande’ za Kurdistansku radničku stranku.

Lammert je SZ-u rekao da je cilj parlamentarnog imuniteta „zaštita parlamenta i njegovih zastupnika od proizvoljnih napada“ vladajuće stranke.