Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gvatemala

Predsjednik države naredio hapšenje i izgon hiljada migranata

guat

Karavana je najveća od izbijanja pandemije korona virusa u Srednjoj Americi u martu, zbog čega je Vlada naredila “zatvaranje”, a time su dodatno povećani nezaposlenost i siromaštvo

Predsjednik Gvatemale naredio je hapšenje i izgon iz zemlje hiljada migranata iz Hondurasa koji su ilegalno ušli u tu zemlju u “ljudskoj karavani”, nadajući se da će nastaviti put do Sjedinjenih Američkih Država uprkos opasnostima i pandemiji.

Alejandro Giammattei dao je sigurnosnim snagama posebne ovlasti da rastjeraju okupljanja ljudi u šest okruga, dok se očekuje prodor sve više migranata iz Srednje Amerike, u pokušaju da pređu granicu u bijegu od siromaštva, koje se drastično povećalo zbog pandemije.

U četvrtak je više od 2.000 članova karavane, mnogi od njih sa zaštitnim maskama, ulazilo pored naoružanih gvatemalskih vojnika na granici.

“Usred pandemije imamo karavanu. Prekršili su sve zdravstvene protokole i mi i ne znamo kada su ušli u zemlju”, rekao je direktor za migracije Guillermo Díaz, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Jedan učesnik karavane umro je u četvrtak u padu iz prikolice, pod čijim je točkovima bio zarobljen, objavio je Crveni križ.

Karavana je najveća od izbijanja pandemije korona virusa u Srednjoj Americi u martu, zbog čega je Vlada naredila “zatvaranje”, a time su dodatno povećani nezaposlenost i siromaštvo.

Mali su izgledi da će uspjeti proći Meksiko, državu čiji je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rasporedio nacionalnu gardu na granicu s Gvatemalom, a uspio je rastjerati prethodne karavane pod pritiskom SAD-a.

Republikanac Donald Trump stavio je suzbijanje ilegalnog useljavanja u prioritete svoje platforme mjesec dana prije predsjedničkih izbora, na kojima se nada osvajanju novog mandata.

Sudionici karavane objašnjavaju da bježe od katastrofalnih uvjeta u Hondurasu, koji proživljava najteži ekonomski pad.

“Niko ne emigirira zato što to želi, već iz potrebe”, objasnio je Carlos, migrant iz Hondurasa, koji je želio ostati anoniman te naglasio: “Mi nemamo šta jesti.”

Stručnjaci za migracije kažu da je pandemija pogoršala dugotrajno neriješena socijalna pitanja u Srednjoj Americi.

“Ova nova karavana samo je još jedna posljedica pandemije, no još više, ona je rezultat socijalnih nejednakosti, koje niko ne rješava”, kaže Misael Hernandez, stručnjak za migracije iz Visoke škole Frontera Norte.