Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

telefonski razgovor

Predsjednik Evropskog vijeća tražio od Putina da razgovara sa Zelenskim

putin zelenski

Michel je također pozvao na prekid vatre povodom nastupajućeg Vaskrsa i na siguran izlazak civila koji pokušavaju napustiti opkoljene gradove kao što je Mariupolj

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel zatražio je u telefonskom razgovoru u petak od ruskog predsjednika Vladimira Putina da direktno komunicira sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, i pozvao je na prekid vatre u Ukrajini, saopćio je zvaničnik EU.

Vladimir Putin rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da će direktno razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim samo ako razgovori daju konkretne rezultate.

Putin je rekao da Kijev nije spreman tražiti obostrano prihvatljiva rješenja i da je Ukrajina nedosljedna u pregovorima, prenosi BBC.

U razgovoru s Putinom u 10.00 sati po srednjoevropskom vremenu, Michel je naglasio “na nedvosmislen način” neprihvatljivost ruskog rata i u detalje je iznio cijenu sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji, kazao je zvaničnik EU.

Michel je također pozvao na prekid vatre povodom nastupajućeg Vaskrsa i na siguran izlazak civila koji pokušavaju napustiti opkoljene gradove kao što je Mariupolj.

Telefonski razgovor uslijedio je nakon Michelove posjete Ukrajini u srijedu, prenosi Reuters.