Globus

sastanak sa scholzom

Predsjednik Zelenski: Ukrajina ne odustaje od članstva u NATO-u

14/02/2022

Ukrajinski predsjednik se također dotakao pitanja, osjetljivog za Njemačku, a to je gasovod Sjeverni tok 2, priznavši da postoje razlike u procjenama projekta između Kijeva i Berlina

Njemački kancelar Olaf Scholz započeo je u ponedjeljak jednodnevnu posjetu Ukrajini sastankom sa predsjednikom te zemlje Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je Njemačka stoji uz Ukrajinu kada se radi o prijetnji od ruskog napada. Međutim, njegova posjeta uslijedila je usred pitanja o stvarnom obimu podrške Njemačke, javlja DW.

Na odgođenoj konferenciji za medije nakon sastanka, kancelar Scholz je podvukao podršku Njemačke Ukrajini.

– Njemačka je uz vas – rekao je Scholz. “Moja zemlja je impresionirana demokratskim pokretom u Ukrajini i podržava evropski put kojim je zemlja krenula od 2014.”

Scholz je istakao da je Njemačka dala velike količine finansijske pomoći Ukrajini kako bi je učinila otpornijom na ono što je nazvao ,,stranim uticajima”.

On je rekao da će tokom posjete Moskvi u utorak ,,podvući da će biti teških posljedica u slučaju bilo kakve invazije Putina na Ukrajinu.”

Istovremeno je rekao da je Njemačka ,,spremna za ozbiljan dijalog sa Rusijom o evropskoj sigurnosti.”

On je takođe rekao NATO trenutno nije u ni u kakvim pregovorima o pridruživanju sa Ukrajinom, i da je čudno da Rusija pokreće to pitanje.

Moskva je postavila zahtjev da NATO uskrati članstvo Ukrajini.

U ranijim izjavama na konferenciji za novinare, Zelenski je rekao da njegova zemlja i dalje traži članstvo u Alijansi.

– Mi smatramo da bi članstvo u NATO-u osiguralo našu sigurnost i naš teritorijalni integritet – rekao je on.

Ukrajinski predsjednik se također dotakao pitanja, osjetljivog za Njemačku, a to je gasovod Sjeverni tok 2, priznavši da postoje razlike u procjenama projekta između Kijeva i Berlina.

– Jasno razumijemo da se to koristi kao geopolitičko oružje – rekao je Zelenski.

Gasovod, koji još nije pušten u rad, trebao bi prenositi ruski gas do Njemačke, zaobilazeći Ukrajinu, koja bi izgubila tranzitne naknade koje bi inače primala.

Projekat je naišao na kritike brojnih zemalja, posebno SAD-a, jer će Rusiji dati previše kontrole nad evropskim energetskim tržištem.

Njemačka je pokazala izvjesno oklijevanje oko toga da gasovod učini bilo kojim dijelom paketa sankcija Rusiji u slučaju da ona napadne Ukrajinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.