Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljena posmatračka misija EU za izbore na Kosovu

posmatracka misija za izbore na kosovu

Glavni posmatrač Alojz Peterle, slovenački član Evropskog parlamenta, predstavio je danas u Prištini Izbornu posmatračku misiju Evropske unije na Kosovu za prijevremene parlamentarne izbore, 11. juna, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbornu posmatračku misiju čini oko 100 posmatrača, iz različitih država EU, uključujući Norvešku i Švicarsku. Grupa od osam analitičara pokriva izborna, zakonska i medijska pitanja, grupa od 16 dugoročnih posmatrača boraviće u različitim kosovskim opštinama, a njima će se pred izbore pridružiti i 32 kratkoročna posmatrača. Na sam dan izbora Misiji će se pridružiti i delegacija Evropkog parlamenta i grupa kratkoročnih posmatrača regrutovanih pojedinačno od strane diplomatskih predstavništava država članica Evropske unije.

Glavni posmatrač Peterle na konferenciji za novinare podsjetio je da je EU dobila poziv od predsjednika Kosova Hashima Thacija da posmatra izborni proces, što odražava blisko partnerstvo između EU i Kosova. Peterle je kazao da je ovo treći put da Izborna posmatračka misija nadgleda kosovske izbore, nakon lokalnih 2013. i parlamentarnih 2014. godine.

“Ovo odražava kontinuiranu posvećenost EU ka demokratskom procesu na Kosovu i želju da se vidi kontinuirani razvoj u ispunjavanju demokratskih prava onih koji će glasati na Kosovu”, kazao je Peterle.

On je naglasio da će svi glasači, iz većinskih ili nevećinskih zajednica, imati mogućnost da ostvare svoje demokratsko pravo da se registruju i glasaju, unutar i van Kosova. Što se tiče političkih partija, rekao je da one treba da budu slobodne da obave kampanju i informišu birače o svojim programima, ali sa jednakim pristupom medijima i javnim mjestima.

“Politički akteri treba da se uzdrže od zapaljivog govora tokom svoje kampanje, promovišući svoje platforme bez podsticanja nasilja ili mržnje. To znači da svi registrovani birači na dan izbora moraju da popune svoje glasačke listiće na isti način i pod pravedno vođenim uslovima”, istakao je on.

Peterle je dodao i da birači moraju biti u stanju da glasaju na skriven način i bez pritiska, pretnji ili bilo koje druge intervencije. Takođe je naveo da će Izborna posmatračka misija Evropske unije prvi izvještaj objaviti 13. juna, dok se konačni izvještaj očekuje dva mjeseca nakon izbora.