Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvečani

Predstavnici Srba povlače se iz kosovskih institucija, policajci skinuli uniforme

kos

Povlačenje znači izlazak predstavnika u parlamentu, Vladi Kosova, tijelima četiri općine te pravosudnih organa, policije i administracije na Kosovu, poručili su

Članovi Srpske liste i ostali predstavnici Srba sa sjevera Kosova na sastanku u Zvečanima odlučili su da se povuku iz svih kosovskih institucija.

Prema riječima Gorana Rakića, predsjednika Srpske liste ta odluka će biti na snazi dok, kako navodi, Priština ne povuče odluke o preregistraciji vozila i formiranju zajednice opština sa srpskom većinom.

Povlačenje znači izlazak predstavnika u parlamentu, Vladi Kosova, tijelima četiri općine te pravosudnih organa, policije i administracije na Kosovu, poručili su.

Nakon toga Rakić je podnio ostavku na mjesto ministra u Vladi Kosova, dok su i ostali predstavnici Srba podnijeli ostavke na mjesto poslanika u Skupštini, gradonačelnika u četiri općine na sjeveru Kosova, kao i svi zaposleni u institucijama na Kosovu.

Ostavku u ime Srba zaposlenih u pravosuđu i tužilastvu podnio je i predsjednik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić. Ostavku su podnijeli i srpski pripadnici policije Kosova na sjeveru.

Ostavku su podnijeli i gradonačelnici na sjeveru koji rade u sklopu kosovskog sistema.

Rakić je rekao i da se “Srbi sa sjevera Kosova trude da sačuvaju mir i stabilnost”.

Izlasku iz institucija prethodila je smjena direktora policije za region sjever Nenada Đurića koji je suspendovan zbog odluke da policija na sjeveru ne uručuje opomene vlasnicima koji koriste za Kosovo nelegalne registarske tablice koje izdaju organi Srbije.