Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pregovori o Siriji zvanično počeli u Ženevi

Staffan Damistura1111

Specijalni izaslanik UN-a Staffan de Mistura označio je večeras zvaničan početak razgovora o okončanju građanskog rata u Siriji.

– Zvanično počinjemo pregovore u Ženevi – rekao je on novinarima u nakon što je održao prvi formalan sastanak i s glavnom opozicionom grupom (HNC) koja je nakon oklijevanja ipak odlučila da učestvuje u razgovorima.

De Mistura je najavio da će se sutra sastati i s delegacijom sirijske vlade te da će sutra pozvati HNC da razmotre aktuelna pitanja.

On je rekao da očekuje da razgovori budu “komplikovani i teški”, ali da sirijski narod zaslužuje da “vidi nešto konkretno, a ne duge, bolne pregovore”, prenosi agencija AFP.

– Prvi neposredan cilj je da osiguramo da se razgovori nastave i da su svi za stolom – rekao je De Mistura i dodao da se nada da će pregovori “postići nešto” do 11. februara.

On je rekao da razumije zabrinutost opozicije za humanitarnu situaciju i da bi, ako bi vlada pustila žene i djecu zatvorenike, to bio “signal da se nešto dešava”.

Glasnogovornik HNC-a Salem al-Meslet je nakon sastanka s izaslanikom UN-a rekao da će se opozicija priključiti političkom procesu radi okončanja građanskog rata.

Naveo je da je dobio “pozitivne poruke” od De Misture.

Opoziciona delegacija je insistirala da neće formalno učestvovati u pregovorima sve dok njihovi humanitarni zahtjevi ne budu ispunjeni.

Meslet je rekao da HNC čeka da vidi rezultat razgovora De Misture i vladine delegacije sutra.