Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

agresija na ukrajinu

Prekinuta evakuacija iz Mariupola, Orlov kaže da Rusi granatiraju rutu za izlaz

mariupol11 (1)

Zamjenika gradonačelnika Mariupolja je kazao kako su odlučili vratiti građane i zaustaviti evakuaciju jer nije sigurno na ulicama

Evakuacija civila iz Mariupolja prekinuta, saopćilo je gradsko vijeće Mariupolja. U njemu se navodi da ruska strana ne poštuje važeći privremeni prekid vatre.

Poručili su stanovnicima da se raziđu i pronađu sklonište.

Zamjenika gradonačelnika Mariupolja je kazao kako su odlučili vratiti građane i zaustaviti evakuaciju jer nije sigurno na ulicama.

Serhiy Orlov kazaoa je za BBC da u Mariupolju traje kontinuirano granatiranje i duž dogovorene rute za evakuaciju, u blizini grada Orihiva.

“Zbog ovih borbi nije sigurno ići ovom cestom”, kazao je.

Ukrajinska vlada već razgovara s ruskim dužnosnicima o kršenju primirja, kazao je, a pregovori su u toku.

Kako je izvijestio Ukrinform, ranije je potpredsjednica Vlade – ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Iryna Vereshchuk izvijestila da je postignut dogovor između Ukrajine i Rusije o uspostavljanju humanitarnog koridora od 5. ožujka u 9 sati u dva smjera – Volnovakha i Mariupol. International Odbor Crvenog križa.

Čelnik separatističke Donjecke oblasne državne uprave Pavle Kirilenko, tvrdi da je u Mariupolu je 5. marta od 9 do 16 sati uspostavljen režim primirja i da je počela evakuacija stanovništva.