Globus

Njemačka

Preko grafita o Srebrenici ispisano ime zločinca Ratka Mladića (FOTO)

09/08/2020

Na grafitu manhajmskog džemata pisalo je "Srebrenica Never Forget" s motivom Cvijeta Srebrenice, brojem ubijenih i datumom 11.7.1995

Na više lokacija u njemačkom Mannheimu postoje javni zidovi na kojima je dozvoljeno iscrtavanje grafita, za šta nije potrebna dozvola.

Tako je džemat “Alija Izetbegović” uoči 11. jula uradio grafit posvećen genocidu u Srebrenici, a skoro mjesec kasnije preko njega je ispisano ime ratnog zločinca Ratka Mladića.

Na grafitu manhajmskog džemata pisalo je “Srebrenica Never Forget” s motivom Cvijeta Srebrenice, brojem ubijenih i datumom 11.7.1995.

Kako je za Al Jazeeru Balkans rekao Edis Bošnjak, autor grafita o Srebrenici, na zidovima se slikom ili riječima ostavljaju poruke mira, poštovanja i tolerancije.

No, jučer je preko grafita posvećenog Srebrenici napisano ime ratnog zločina Ratka Mladića i iscrtana su četiri ćirilična slova S.

– Ipak vidimo da mala zajednica Srba u Manheimu, gdje žive u demokratskom društvu i državi, gaje u sebi patološku bolest mržnje i netrpeljivosti, veličajući četničke zločince – kazao je Bošnjak.

Na sastanku Džematskog odbora odlučeno je da se o incidentu informiše policija, da se pronađu autori spornog grafita, te da se angažuje advokat kako bi se podnijela prijava zbog mržnje i negiranja genocida.

O svemu će biti obaviješten i gradonačelnik Mannheima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.