hrvatska policija

Preko granice u prikolici pokušao prokrijumčariti pet migranata, uhvatili su ga

U kamionu se nalazilo 36 ilegalnih migranata 151020

Zbog sumnje da u priključnom vozilu prevozi skrivene osobe, obavljena je detaljna kontrola i u tovarnom prostoru pronađeno pet skrivenih osoba

Još jedan pokušaj krijumčarenja turskih državljana u Hrvatsku, njih pet, spriječila je u nedjelju policija i privela 62-godišnjeg državljanina BiH koji ih je preko graničnog prijelaza Stara Gradiška za novac namjeravao prevesti skrivene u tovarnom prostoru priključnog vozila.

Brodsko-posavska policija u utorak je priopćila kako su njeni policajci te carinici na ulazu u državu kontrolirali teretni automobil s priključnim vozilom, kojim je graničnom prijelazu pristupio 62-godišnji državljanin BiH.

Zbog sumnje da u priključnom vozilu prevozi skrivene osobe, obavljena je detaljna kontrola i u tovarnom prostoru pronađeno pet skrivenih osoba.

Istragom je utvrđeno kako je riječ o pet državljana Turske, kojih po izvješćima policije sve više pokušava nelegalno ući u Hrvatsku te dalje u zemlje EU, prenosi Hina.

Policija je osumnjičenog vozača privela uz kaznenu prijavu zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnice Šengenskog sporazuma.

Sukladno proceduri, nad stranim državljanima proveden je postupak prema zakonima o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te o strancima, pa su postupkom readmisije vraćeni u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je iz Bruxellesa, gdje se sastao s kolegama ministrima iz članica EU, izjavio da Unija mora naći načina kako zaštititi svoje interese te uspostaviti jasna pravila i postupke za ulazak na svoj teritorij, kroz bolju suradnju o povratku neregularnih migranata i uspostavom okvira za regularne migracije.

Božinović je naveo kako najveći broj ilegalnih migranata, njih više od 90 posto, u Hrvatsku dolazi iz Bosne i Hercegovine te iz Srbije.

“Radi se o građanima država koje imaju bezvizni režim s tim zemljama. To su ti tzv. turisti o kojima govorimo, koji se kada dođu do hrvatske granice pretvore u ilegalne migrante i nastoje ući na teritorij EU”, poručio je.