Globus

PREVARANT IZ ZAGREBA

Preko medija skupljao novac za liječenje supruge, pa 800.000 KM potrošio na igre na sreću

31/12/2020
FOTO: Ilustracija

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom kojeg se sumnjiči za prijevaru i pranje novca

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, u saradnji s Ministarstvom finansija Hrvatske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom zbog sumnje da je počinio krivično djelo „Prijevara“ i krivično djelo „Pranje novca“.

Sumnja se da je muškarac putem medija uputio javni poziv za novčanom pomoći u svrhu liječenja svoje bolesne supruge, dovodeći u zabludu potencijalne donatore da će novac koristiti za te potvrde.

– Od januara 2019. godine do 19. juna 2020. godine na njegove bankovne račune veći broj fizičkih i pravnih osoba uplatilo je ukupno 3.133.386 kuna (oko 800.000 KM) u tu svrhu. Novčana sredstva primljena za liječenje supruge osumnjičeni nije koristio namjenski, već je tako ostvarenu znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.133.386 kuna trošio za lične potrebe, između ostalog trošeći novac na igre na sreću – saopštili su iz policije.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a krivična prijava dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Komentari

Autor: Jutarnji list

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.