Globus

Italija

Premijer Conte najavio uvođenje novih restriktivnih mjera

02/11/2020

Među pooštrenim restriktivnim mjerama su zatvaranje tržnih centara vikendom, zatvaranje muzeja i ograničavanje kretanja između regija

Italijanski premijer Giuseppe Conte najavio je nova nacionalna ograničenja čiji je cilj zaustaviti porast broja slučajeva koronavirusa. Među pooštrenim restriktivnim mjerama su zatvaranje tržnih centara vikendom, zatvaranje muzeja i ograničavanje kretanja između regija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Conte je u ponedjeljak predstavio parlamentarcima nove mjere, uoči donošenja nove uredbe koje se očekuje uskoro. Rekao je da će tržni centri biti zatvoreni vikendom, osim trgovina s hranom, kioska i apoteka. Također je najavio zatvaranje kockarnica.

Dodao je da će biti uveden policijski sat “kasno uvečer“, ali nije precizirao vrijeme. Trenutno samo neke regije, uključujući Lazio u kojoj se nalazi Rim, imaju policijski sat.

Također Conte je rekao da srednje škole mogu u potpunosti preći na online nastavu kako bi se ublažio pritisak na javni prevoz.

Conte je parlamentarcima kazao da je ovaj put velika razlika, u odnosu na mjere tokom vrhunca epidemije koronavirusa u martu, ta da će se neke mjere razlikovati zavisno o regiji i o tome koliko je širenje virusa kritično i kakav je pritisak na bolnice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.