Globus

Narendra Modi

Premijer Indije zatražio oprost od građana zbog uvođenja potpune karantene

29/03/2020

Zbog vladinih mjera obustavljen je javni prijevoz u zemlji, a jedan je radnik umro nakon što je pokušao pješačiti do svoje kuće 270 kilometara, rekli su policijski dužnosnici agenciji Reuters

Indijski premijer Narendra Modi zatražio je oprost od građana svoje zemlje nakon što je uveo sveobuhvatnu blokadu za koju je rekao da je nanijela štetu milijunima siromašnih ljudi.

Ova samokritika se odnosila na nedostatak planiranja uoči karantenskih mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa, koje su obznanjene u roku kraćem od četiri sata, javlja BBC.

Zbog toga su mnogi od 1,3 milijarde indijskih građana ostali bez posla i u stanju gladi. Deseci tisuća radnika su bili prisiljeni pješačiti stotinama kilometara prema rodnim selima.

Zbog vladinih mjera obustavljen je javni prijevoz u zemlji, a jedan je radnik umro nakon što je pokušao pješačiti do svoje kuće 270 kilometara, rekli su policijski dužnosnici agenciji Reuters.

Narendra Modi se u svom tjednom radijskom obraćanju ispričao zbog utjecaja strogih mjera, uključujući obvezan boravak u kući. Međutim, rekao je da ne postoji “drugi način” da se zaustavi brzo širenje virusa.

-Osobito kad pogledam svoju siromašnu braću i sestre, definitivno osjećam da oni moraju razmišljati kakav je to premijer koji nas je stavio u ove poteškoće? Posebno tražim njihov oprost, rekao je.

Indija je prijavila oko 1.000 slučajeva koronavirusa i 25 smrtnih slučajeva.

Međutim, stručnjaci brinu da bi stvarni broj infekcija mogao biti daleko veći. Indija ima jednu od najnižih stopa testiranja na svijetu, iako su u toku napori za povećanje tih kapaciteta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.