novi oboljeli u vladi

Premijer Izraela Netanyahu ponovo u karantinu zbog koronavirusa

Netanyahu-coronavirus-Flash-90-03122020-resize-2160×1198

Netanyahu u četvrtak je po drugi put otišao u karantin, nakon što se saznalo da je ministar zdravstva Litzman, s kojim je bio u kontaktu, pozitivan na novi koronavirus

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je po drugi put otišao u karantin, nakon što se saznalo da je ministar zdravstva Yakov Litzman, s kojim je bio u kontaktu, pozitivan na novi koronavirus, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz premijerovog ureda saopšteno je da će na osnovu uputstava ljekara i ministarstva zdravstva Netanyahu biti u karantinu do sljedeće srijede.

Izraelski mediji su objavili da su u karantinu Yossi Cohen, direktor špijunske službe Mossad i Moshe Bar Siman Tov, generalni direktor Ministarstva zdravstva, koji su također bili u kontaktu sa Litzmanom.

Izraelski ministar zdravstva Litzman i supruga pozitivni su na koronavirus, objavljeno je u srijedu kasno uvečer iz njegovog ureda.

U Izraelu je do sada potvrđen 31 smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom, dok je 6.211 osoba zaraženo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 47.500 ljudi, a potvrđeno je preko 940.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 195.000 ljudi.