Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sigurnosni sporazumi

Premijer Johnson potpisao deklaracije: Britanija će pomoći Finskoj i Švedskoj u slučaju napada

boris-johnson-screen

“Premijer će iznijeti namjeru Ujedinjenog Kraljevstva da podrži oružane snage dviju zemalja budu li suočene s krizom ili napadnute”, navodi se u saopćenju britanske vlade

Britanski premijer Boris Johnson rekao je danas da je dogovorio nove sigurnosne sporazume sa Švedskom i Finskom, obećavši da će Velika Britanija podržati vojne snage dviju zemalja budu li napadnute.

Johnson će danas potpisati nove deklaracije, koje Britanija opisuje kao “važnu promjenu u odbrambenoj i sigurnosnoj saradnji”, tokom posjete Švedskoj i Finskoj.

“Nepokolebljivi smo i nedvosmisleni u našoj potpori Švedskoj i Finskoj i potpisivanje tih sigurnosnih deklaracija simbol je vječnog povjerenja između naših nacija”, rekao je Johnson.

“Premijer će iznijeti namjeru Ujedinjenog Kraljevstva da podrži oružane snage dviju zemalja budu li suočene s krizom ili napadnute”, navodi se u saopćenju britanske vlade.

Očekuje se da će Švedska i Finska ući u NATO u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. Strahuju međutim da će tokom pristupnog procesa, koji može potrajati do godinu dana, biti ranjive.

Švedskoj su podršku izrazili i SAD i Njemačka.

Po saopćenju britanske vlade, novi sporazumi poboljšat će razmjenu obavještajnih podataka i ubrzati zajedničku vojnu obuku, vježbe i misije.