Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Kanade osudio napad na sirijske izbjeglice u Vancouveru

Justin Trudeau

Premijer Kanade Justin Trudeau osudio je jučerašnji napad na grupu sirijskih izbjeglica tokom javnog programa koji je upriličen u kanadskom gradu Vancouveru.

Prema podacima policije, biciklista se približio gomili ljudi okupljenih u Vancouveru gdje je Udruženje muslimana u ovom kanadskom gradu upriličilo prijem. Muškarac je na grupu, gdje je nalazio veliki broj žena i djece, bacio suzavac.

Medicinske ekipe odmah nakon incidenta zbrinule se tridesetak osoba od kojih nijedna nije teže povrijeđena.

Kanadski premijer nakon događaja oglasio se na svom Twitter profilu.

“Osuđujem napad na sirijske izbjeglice u Vancouveru. To nije ono što smo mi i ne odražava toplu dobrodošlicu koju su Kanađani ponudili”, napisao je premijer Kanade.

Gradonačelnik Vancouvera također je osudio napad na Twitteru nazivajući ga “odvratnim prikazom mržnje kojeg Vancouver ne podržava”.

Da je mržnja najvjerovatnije motiv jučerašnjeg napada na izbjeglice iz Sirije smatra predsjednik odbora Nacionalnog vijeća muslimana Kanade Kashif A. Ahmed.

“Ovo je čin kukavičluka kojeg osuđuju svi Kanađani koji imaju savjest”, kazao je Ahmed te pozvao lokalne vlasti da istraže napad.

Jedan od organizatora jučerašnjeg programa za izbjeglice Tarek Ramadam izjavio je kako je razočaran incidentom koji je “vratio crne uspomene progona u Siriji”.

Očekuje se kako će Kanada u narednim sedmicama primiti nekoliko hiljada sirijskih izbjeglica.