Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Premijer Kosova Hoti sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom

stoltenberg i hoti (1)

remijer Hoti se, takođe, zahvalio sekretaru Stoltenbergu na pomoći koju je KFOR pružio institucijama Republike Kosovo za upravljanje pandemijom COVID-19

Premijera Kosova Avdullaha Hotija, koji boravi u zvaničnoj poseti Briselu, u sjedištu NATO-a primio je generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je razgovarano o političkoj i bezbjednosnoj situaciji na Kosovu, a premijer Hoti je izrazio zahvalnost naroda Kosova trupama KFOR-a na Kosovu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Hoti je istakao da je prisustvo NATO-a, odnosno KFOR-a, od posebnog značaja za jačanje mira i stabilnosti u ovom dijelu Jugoistočne Evrope. Premijer Hoti se, takođe, zahvalio sekretaru Stoltenbergu na pomoći koju je KFOR pružio institucijama Republike Kosovo za upravljanje pandemijom COVID-19.

Cijeneći ulogu Severnoatlantske alijanse za međunarodni mir i stabilnosti, kosovski premijer Hoti je naglasio posvećenost Kosova izgradnji evroatlantske budućnosti i težnji da Kosovo što pre postane član NATO-a.

Kako je saopšteno iz NATO-a, generalni sekretar Stoltenberg pozdravio je najnoviju rundu razgovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a, koja je održana u ponedjeljak u Briselu, ističući da je dijalog jedini način za postizanje trajnog političkog rješenja na Zapadnom Balkanu. Stoltenberg i Hoti su razgovarali i o sporazumu postignutom u Vašingtonu, o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Stoltenberg je naglasio da je NATO čvrsto posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu kroz 3.500 mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu. Dodao je da mandat KFOR-a ostaje nepromijenjen: da održi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999.