Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Yatsenyuk: Ukrajina će postati članica NATO-a

Arseniy Yatsenyuk

Ukrajina je danas potvrdila svoje ambicije za članstvo u NATO-u kada je premijer te zemlje Arseniy Yatsenyuk izjavio kako se nada da bi njegova zemlja mogla postati 29. članica saveza 2016. godine, piše Anadolu Agency (AA).

“Doći će taj dan i Ukrajina će postati 29. članica NATO-a”, kazao je Yatsenyuk tokom sastanka u Kijevu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji je obećao da će NATO nastaviti pružati Ukrajini “političku te praktičnu pomoć”.

“NATO podržava nezavisnost Ukrajine, teritorijalni integritet i podržava punu implementaciju sporazuma iz Minska”, poručio je Stoltenberg.

Engleska verzija portala “Ukrajina Danas” izvijestila je kako Ukrajina želi zaštitu i odbranu od nuklearnog napada.

“Mi nikada nismo tražili ofanzivno oružje ali moramo braniti našu zemlju. Moramo braniti mir i stabilnost u Evropi. Treba nam sposobnost odbrane od nuklearne energije. Rusija je uložila na desetine milijardi dolara kako bi nadogradila svoju vojsku i zastrašivala danas čitav civilizirani svijet”, kazao je Yatsenyuk.

Memorandumom iz Budimpešte 1994. godine Ukrajina je prihvatila da odustane od svog nuklearnog arsenala u zamjenu za međunarodne garancije zaštite njenog teritorijalnog integriteta.