Globus

EU neće nove pregovore

Premijerka May traži izmjene u Brexitu

29/01/2019

May je pozvala zakonodavce da Evropskoj uniji pošalju "jasnu poruku" da neće prihvatiti granice sa Irskom koje su garantirane u Sporazumu

Premijerka Velike Britanije Theresa May pokušala je danas ‘spasiti’ dogovor o Brexitu, ali je započela sukob s Europskom unijom obećavši da će preustrojiti Sporazum na kojem je pregovarala oko godinu i po.

Pokušavajući iznaći rješenje zbog zastoja, May je pozvala zakonodavce da Evropskoj uniji pošalju “jasnu poruku” da neće prihvatiti granice sa Irskom koje su garantirane u Sporazumu, odredbi koju su May i EU odobrili krajem prošle godine.

Proces Brexita postao je sve nadrealniji nakon što je Parlament Ujedinjenog Kraljevstva prije dvije sedmice odbacio Sporazum.

Donji dom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva danas je raspravljao o prijedlozima za sljedeće korake koje su podnijeli zakonodavci koji su se zalagali za Brexit i proevropski parlament.

Čelnici EU-a odbacili su bilo kakvo ponovno pregovaranje o Sporazumu o Brexitu, ali je May pozvala Parlament da podrži ponovno mjerenje granica.

– Danas imamo priliku pokazati Evropskoj uniji šta će biti potrebno da se postigne dogovor u Donjem domu, šta je potrebno za izdizanje iznad zbunjenosti, podjele i neizvjesnosti koja visi nad nama – kazala je May zakonodavcima, prenosi AP.

Granica je ključna za Sporazum, jer će nastati kopnena granica između Velike Britanije i EU nakon Brexita.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.